Lotte de Bitter is medewerker bij Team welzijn sinds januari 2024. Ze is visueel beperkt, maar dat houdt haar niet tegen. In deze blog vertelt ze haar verhaal over haar zoektocht naar een passende werkplek voor haar en natuurlijk haar geleidehond Pim. Die werkplek heeft ze bij de gemeente Eersel gevonden! 

Lotte de Bitter en hond Pim

Lotte de Bitter: "Op het moment van schrijven ben ik al ruim twee maanden werkzaam voor de gemeente, en hoewel het elke dag nog wennen is, voel ik me wel steeds meer op mijn plek hier. De manier waarop Pim en ik ontvangen zijn, wat echt als een warm bad voelde, heeft hier ontzettend aan bijgedragen. Elke werkdag, wanneer ik aan het einde van de dag mijn laptop dichtklap, ben ik voldaan."

Een ware zoektocht

"Solliciteren met een beperking kan een grote uitdaging zijn. Ik heb me suf gezocht en geschreven, en ben daadwerkelijk uitgenodigd voor gesprekken of voor vrijblijvende kennismakingen. Helaas liep dit toch altijd stuk, wat geen boost was voor mijn zelfvertrouwen. Een afwijzing in de trant van: “We hebben genoeg kandidaten, en jij valt buiten ons profiel,” brachten mij enorm aan het twijfelen. Lag de afwijzing nou aan mijn kwaliteiten, aan het feit dat ze echt voldoende keus hadden, of durfden ze het simpelweg niet aan vanwege mijn visuele beperking?

Mijn doorzettingsvermogen is eindeloos, maar soms moest ik de motivatie opnieuw terugvinden om verder te gaan met deze zoektocht. Gelukkig kwam daar de uitnodiging van de gemeente, precies op het juiste moment.

“Mag het licht uit?”

Het moment dat ik te horen kreeg dat ik echt aan de slag mocht voor de gemeente, met een focus op inclusie, vergeet ik niet snel meer. Ik was zo overdonderd, dat ik het eigenlijk niet kan geloven (en soms nog steeds niet). Ik had duidelijk aangegeven wat er nodig is om een werkplek voor mij toegankelijk te maken, waarbij licht een hele belangrijke rol speelt. Ik werk het liefst in een zo donker mogelijke ruimte, zodat mijn ogen zoveel mogelijk rust krijgen. Dit was mogelijk door het uitdraaien van de TL balken, een praktische oplossing met positieve uitwerking. Daarnaast houdt een toegankelijke werkplek voor mij verder de volgende dingen in: de spraak- en vergrotingssoftware die ik gebruik moet samengaan met de programma’s van de gemeente, ik moet duidelijk mijn weg kunnen vinden naar ‘belangrijke’ plekken duidelijke communicatie met anderen over wat ik wel en niet kan zien en hoe iedereen daar het beste bij kan helpen, maar bovenal: mijn hond Pim moet welkom zijn.

Gelukkig heeft de gemeente hier supergoed in gefaciliteerd, wat maakt dat ik me een volwaardig onderdeel van deze gemeenschap voel. Ik word gelijkwaardig behandeld, iets wat voor mij een voorwaarde is om een werkplek als toegankelijk te ervaren. Pim werd misschien met nog wel meer enthousiasme ontvangen dan ik, want als ik zijn enthousiasme zie wanneer hij over de gang rent om iedereen te begroeten, smelt ik gewoon. Daardoor heb ik soms wel een dubbele functie: naast ambtenaar ben ik ook een doggy day care: elke keer moet ik hem weer ergens vandaan plukken, haha.

Agenda

De omschakeling van geen werk naar ineens 20 uur per week draaien was groot voor mij, maar inmiddels begin ik mijn routine hierin te vinden. Ik vind het fijn om mee te kunnen denken over inclusie en toegankelijkheid en hoe dit wordt opgepakt in diverse lagen van de gemeente. Hoewel ik hier kwam met een functie die niet vast omlijnd was, begint mijn agenda stukje bij beetje voller te worden en krijg ik steeds meer taken toegewezen. Ik ga goed op de variatie in taken, ook in mijn privé leven houd ik van afwisseling, dus het is tof om te merken dat ik dat ook in een werksituatie kan ervaren. 

Al met al ben ik ervan overtuigd dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een toegankelijke werkplek te realiseren, maar een randvoorwaarde hiervoor is duidelijke communicatie tussen de werknemer over wat diegene nodig heeft en wat de werkgever daarin kan betekenen. Ik merk dat de Gemeente Eersel denkt in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden, wat een instelling is die een voorbeeld kan zijn voor zoveel andere werkgevers."