Het coronavirus houdt ons al bijna een jaar in de greep. We realiseren ons maar al te goed dat de coronacrisis voor veel inwoners een zeer moeilijke periode is. Iedereen heeft een eigen verhaal. Verhalen van verdriet, teleurstelling en onzekerheid, maar gelukkig ook prachtige verhalen over de vele mooie initiatieven die in deze tijd zijn ontstaan. Juist in deze donkere dagen is wat extra aandacht voor elkaar, onze omgeving en voor de mensen die alleen zijn zo waardevol. 

Wat is jouw verhaal? 

Verhalen kunnen anderen weer vooruit helpen, inspireren of steun bieden. Juist daarom roepen wij iedereen op om zijn/haar verhaal met ons te delen. Hoe groot of klein je verhaal ook is. Lees op www.eerselvoorelkaar.nl hoe het werkt en hoe jij jouw verhaal met ons kunt delen. 

Verhalen kunnen anderen weer vooruit helpen, inspireren of steun bieden. Zeker in deze moeilijke coronaperiode. Daarom vragen we iedereen om zijn of haar verhaal te delen.

 

Eefje Heesterbeek
Eefje Heesterbeek

Het verhaal van Eefje

Wél!zijn de Kempen zet zich in voor mensen in een kwetsbare situatie. Dit kunnen ouderen zijn met een klein sociaal netwerk, maar ook mantelzorgers of mensen die moeite hebben met hun administratie. In de Kempen werken wij met acht beroepskrachten, die samen zo’n 250 vrijwilligers aansturen. Wij helpen cliënten op verschillende manieren. We ondersteunen bijvoorbeeld mensen en hun naasten in een laatste levensfase en bezoeken mensen die behoefte hebben aan wat meer sociaal contact. Deze laatste groep vrijwilligers noemen we ‘maatjes’ en daarvan ben ik de coördinator.

Omschakelen

Toen in maart 2020 het coronavirus voor het eerst ons land platlegde hebben wij ook meteen onze dienstverlening stopgezet en onze vrijwilligers gevraagd op andere manieren contact te onderhouden met hun cliënt. Er werden kaarten gestuurd en er werd gezwaaid voor het raam. Er werd gebeld met de telefoon, maar ook via de computer. Voor veel van mijn vrijwilligers was het omschakelen; deze tijd vroeg om een andere manier van cliënten helpen. Toen we in juni weer op mochten starten, konden veel vrijwilligers niet wachten om weer te gaan beginnen. Ze hadden de fysieke bezoeken gemist!

Een wereld van verschil

Corona heeft ook inzichten gebracht. Waar sommige vrijwilligers voor corona nog wel eens een hele middag bij iemand op bezoek gingen hebben ze nu gemerkt dat het niet om de lengte van het bezoek gaat. Alleen al het feit dat je op bezoek gaat bij een ander, informeert hoe het met een ander gaat en aandacht hebt voor de ander maakt een wereld van verschil. 

Donkere dagen

Vanaf het najaar nam het aantal mensen dat een beroep op ons doet toe. De wintermaanden zijn altijd al moeilijke maanden voor de mensen die wij bezoeken, maar dit jaar is dat nog meer het geval.

Een jaar met corona

Inmiddels zijn we alweer bijna een jaar verder en blijven we ook nu doorgaan met onze dienstverlening. Al is dat natuurlijk ook aan de vrijwilligers zelf. Ik ben continu met vrijwilligers in contact en geef hen de ruimte om een eigen keuze te maken: als iets niet goed voelt, doe het dan niet. Of ga in gesprek met de ander en probeer samen tot een oplossing te komen. Ook nu zijn er vrijwilligers die niet fysiek op bezoek gaan maar telefonisch contact onderhouden. 

Nieuwe vrijwilligers

De afgelopen tijd zie ik een toename van jongere vrijwilligers. Zo leuk om te merken! Het zijn enthousiaste mensen die de eenzaamheid om zich heen zien en graag iets willen betekenen voor een ander. Soms vanuit een opdracht voor school, soms ook vanuit eigen redenen. Het is mooi om te zien dat een nieuwe groep vrijwilligers zich nu aangesproken voelt. Heb jij ook interesse om iemand te gaan bezoeken? Wij hebben verschillende aanvragen open staan. Ik ga graag met je in gesprek om te kijken of ik je kan koppelen aan een van onze hulpvragers. Je kunt me bereiken via maatjes@welzijndekempen.nl of (0497)721612. Alle hulpvragen in de gemeente Eersel vind je ook op www.eerselvoorelkaar.nl.
 

Alle coronaverhalen

Benieuwd naar meer bijzondere verhalen? Lees ze allemaal op de website van Eersel voor Elkaar