Wat is het?

De gemeente Eersel heeft een contract met de Dierenbescherming Brabant Zuid-Oost voor de opvang van gevonden huisdieren.

Heb je een dier gevonden? Vraag allereerst eens even rond in de buurt of iemand het dier kent. Zo niet, neem dan contact op met Stichting AMIVEDI via www.amivedi.nl, telefoon (088)0064684 of via e-mail: eindhoven@amivedi.com. Stichting AMIVEDI verzamelt alle meldingen van vermiste- en gevonden dieren. Mogelijk is het dier al als vermist opgegeven en kan de eigenaar met u in contact worden gebracht.

Helaas worden niet alle gevonden en verloren dieren geregistreerd bij Amivedi daarom raden wij u aan om ook te kijken op www.mijndieriszoek.nl .

Gevonden dode huisdieren worden door de gemeente 2 weken bewaard, gecontroleerd op chip en gefotografeerd en aangemeld bij AMIVEDI.

Dier in nood of dierenmishandeling / - verwaarlozing

Wil je melding doen van een dier in nood of dierenmishandeling/-verwaarlozing ? Bel dan het meldpunt van de politie. Het telefoonnummer is 144. Is er geen sprake van dierenmishandeling/-verwaarlozing maar wel aan een dier n nood ? Bel dan de meldkamer dierenhulp via 0900-1120000 (24 uur per dag, € 0,15 per minuut). Indien nodig kunnen zij een dierenambulance sturen om hulp te verlenen.

Katten aan de wandel

Bedenk bij katten dat deze dieren een groot territorium kunnen hebben. Als een kat er slecht verzorgd uitziet of mager of gewond is, dan is het verstandig het dier te vangen en de dierenambulance te bellen. Als een kat er goed uitziet, is de kans groot dat het om een "huiskat-aan-de-wandel" gaat. Ook al zit hij al een tijdje voor je deur of komt hij kopjes geven of om eten bedelen, waarschijnlijk gaat hij of zij vanzelf wel weer naar huis voor een bakje brokjes.

Zwerfkatten

Eersel werkt samen met Dierenbescherming aan oplossing zwerfkattenprobleem. Groepen verwilderde zwerfkatten breiden zich in een geschikte leefomgeving snel uit. Binnen een jaar kan een klein groepje verwilderde katten uitgroeien tot een grote groep, omdat iedere poes 2 tot 3 keer per jaar een nestje kan krijgen, van steeds 4 tot 6 kittens. Omdat er ook in de gemeente Eersel verwilderde zwerfkatten zijn en de gemeente dit diervriendelijk wil aanpakken, werd contact opgenomen met de Dierenbescherming van de regio Zuidoost Brabant. Het lijkt zo leuk, steeds nieuwe nestjes (zwerf)kittens maar het schattige gaat er snel vanaf. Want als de katjes eenmaal groter zijn, komt er stank- en geluidsoverlast van krolse en vechtende katten. Daarom gaat de gemeente Eersel samen met de Dierenbescherming de diervriendelijke TNR-methode toepassen.

Trap, Neuter & Return

TNR staat voor de Engelse woorden Trap, Neuter and Return: vangen, steriel maken en terugplaatsen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dit de meest effectieve en diervriendelijke methode is om zowel overlast als dierenleed te bestrijden. Eenmaal terug in de groep is een straatkat na sterilisatie of castratie veel rustiger. De paringsdrang, inclusief het krijsen, vechten en sproeien is sterk verminderd. Omwonenden zullen dus veel minder last ondervinden. Ook groeit het aantal katten niet meer omdat de dieren onvruchtbaar zijn gemaakt. Inwoners van de gemeente Eersel kunnen meldingen van verwilderde zwerfkatten aan de gemeente doorgeven via telefoonnummer (0497)531300, of via de meld- en herstellijn op de gemeentelijke website. Voor meer informatie over de TNR-aanpak kunt u contact opnemen met de Dierenbescherming, via website www.brabantzo.dierenbescherming.nl of telefoonnummer (088)8113500.

Zoek de baas...

Als je een hond zonder baasje vindt kun je met het dier naar de Eerselse kliniek voor gezelschapsdieren gaan om te laten controleren of het dier een chip heeft. Indien dat het geval is, kan de eigenaar snel worden opgespoord.

Adres Eerselse kliniek voor gezelschapsdieren

Hint 16b 5521 AH Eersel Telefoon: (0031)497 518000 Fax: (0031)497518655 E-mail: kvgd.eersel@hetnet.nl

Naar het asiel

AIs het niet mogelijk is het dier bij je te houden kun je contact met het asiel de Doornakker Eindhoven opnemen om een dier te brengen of op te laten halen. Voor de dierenambulance kun je bellen met 0900-1120000 (24 uur per dag, € 0,15 per minuut).

Stichting Dierenopvangcentrum De Doornakker

Doornakkersweg 51 5642 MP Eindhoven Postbus 1626 5602 BP Eindhoven

Telefoon: (040)2811358 (maandag tot en met zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur) E-mail: info@doc-eindhoven.nl

Heeft deze informatie je geholpen?