“Je af en toe eenzaam voelen: het kan iedereen overkomen. Daar hoef je je niet voor te schamen. Vaak gaat dat gevoel vanzelf over. Anders is het als eenzaamheid aanhoudt. Dan is het belangrijk er iets aan te doen. Ben je benieuwd waar je terecht kunt als je je eenzaam voelt? Kijk dan eens verder op deze pagina. Daar kan je ook terecht als je andere mensen wilt helpen.
 

Er zijn verschillende vormen van eenzaamheid

  • Sociale eenzaamheid: het ontbreken van contacten met mensen met wie je iets gemeenschappelijk hebt
  • Emotionele eenzaamheid: het missen van een diepgaande, intieme band met één of meer personen
  • Existentiële eenzaamheid: een gevoel van zinloosheid, het missen van een reden van het bestaan, het missen van het gevoel ertoe te doen

Wat kun je zelf doen als je eenzaam bent?

Eenzaamheid verschilt sterk van persoon tot persoon. Jijzelf weet het beste wat jou helpt. Als je eenzaamheidsgevoelens hebt praat dan met een vriend, een vrijwilliger of een professional. Samen komen we verder. Meer informatie vind je hier(externe link).

Wat jij kunt doen om mensen met gevoelens van eenzaamheid te helpen

Op de website eenzaam.nl(externe link) vind je tips over wat jij kunt doen om mensen met eenzaamheidsgevoelens te helpen.

Ervaringsverhalen

Voel je je soms eenzaam? Je bent niet de enige. Veel mensen krijgen op enig moment in hun leven mee te maken. Ook mensen met een partner en met vrienden en kennissen. Van jong tot oud. Want eenzaamheid kan iedereen overkomen. Lees er meer over op deze pagina of in deze verhalen(externe link).