Week tegen eenzaamheid

Van donderdag 28 september tot en met woensdag 3 oktober is het de week tegen eenzaamheid. Door het hele land is er tijdens de Week tegen Eenzaamheid extra aandacht voor het thema eenzaamheid en sociaal isolement. De invloed van eenzaamheid is groot. Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico’s, minder meedoen in de samenleving en een gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet. Daar willen we graag samen met jou wat aan doen!

Hulp bij eenzaamheid

Aankomende week ontvangen alle huishoudens in de gemeente Eersel een folder met initiatieven tegen eenzaamheid die onze gemeente rijk is. We hopen dat dit mensen die zich eenzaam voelen aanzet om nieuwe contacten te leggen. Eenzaamheid aanpakken begint namelijk met in contact komen! Ook hopen we dat het helpt om onze inwoners meer bewust te maken dat meer mensen zich eenzaam voelen dan je misschien verwacht. 1 op de 10 mensen in Nederland voelt zich namelijk erg eenzaam.

Bij de folder zit een brief van de burgemeester. We vinden het in de gemeente Eersel namelijk belangrijk dat jij ook met óns in contact staat. In deze brief moedigt hij je aan om je aan te melden voor onze digitale nieuwsbrief, zodat jij op de hoogte bent van wat er speelt.

Doe mee!

In en rondom de week tegen eenzaamheid organiseren we daarnaast speciale activiteiten, om aandacht te vragen voor het thema eenzaamheid. Kom jij ook?

 • Social Friday!
  Vrijdag 29 september 2023
  tijd: 18:00 – 22:00 uur

  Gemeente Eersel en Cordaad organiseren in Bergeijk de Social Friday activiteiten Art Games en PubQuiz voor jongeren van 12 tot 30 jaar! Tijdens deze avond ontmoeten jongeren gelijkgestemden die het ook fijn vinden nieuwe mensen te leren kennen. Lees meer op www.eersel.nl/social-friday-activiteit-voor-jongeren-op-29-september
   
 • Ontmoetingsavond Lofjoe
  Maandag 2 oktober 2023
  tijd: 19:00 – 21.00 uur

  Gemeente Eersel en de andere Kempen gemeenten werken samen met Lofjoe. Lofjoe organiseert ontmoetings- en thema-avonden voor mensen met een leerachterstand of verstandelijke beperking (met of zonder autisme). Tijdens de week tegen eenzaamheid is er een speciale ontmoetingsavond gepland in Restaurant Combi in Eersel. Lees meer op www.eersel.nl/lofjoe
   
 • Koffie op ‘t buurtbankje
  Woensdag 11 oktober 2023
  tijd: 10.30 – 12.30 uur

  Gemeente Eersel organiseert samen met Cordaad en GGD ‘Koffie op ’t buurtbankje’ bij buurtboerderij Eersel. Een buurtbankje plaatsen is een mooie manier om buren te stimuleren met elkaar in gesprek te gaan. Het zorgt er mede voor dat verschillende mensen in je buurt elkaar groeten, kennen en helpen. Meedoen is makkelijk en gratis. Tijdens ‘Koffie op ’t buurtbankje’ geven we uitleg over ‘t Buurtbankje, maak je kans om ons buurtbankje te winnen en uiteraard verzorgen wij de koffie. Meer informatie volgt snel.

De Week tegen Eenzaamheid 2023 wordt in het kader van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Meer dan driekwart van de gemeenten in Nederland, waaronder de gemeente Eersel, en zo’n 170 landelijke maatschappelijke organisaties, instellingen en bedrijven zijn bij het programma aangesloten.

Kijk wat jij zelf kunt doen op www.eentegeneenzaamheid.nl(externe link).