Gemeente Eersel in halve finale

Vandaag zijn de tien gemeenten bekend gemaakt die nog in de race zijn voor de titel Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Naast Eersel zijn Hardenberg, Hengelo, Noordenveld, Oude IJsselstreek, Rotterdam, Sittard-Geleen, Tubbergen, Valkenswaard en Westerkwartier door naar de halve finale. In de eerste ronde beoordeelden ervaringsdeskundigen 60% van de Nederlandse gemeenten. De halvefinalisten ontvingen de beste beoordelingen op hun toegankelijkheid. 

Leren van wat goed gaat en beter kan

"In onze gemeente telt iedereen mee. We willen Eersel dus graag beter toegankelijk maken", vertelt wethouder Eric Beex. "Daarom hebben we inwoners gevraagd om te vertellen wat goed gaat en wat beter kan op het gebied van toegankelijkheid. We zijn erg blij met alle reacties en zien het als een groot compliment dat we goed op weg zijn en nu in de halve finale staan. 

"Er is nog werk te doen voor alle gemeenten, zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Leonard Geluk, directeur van VNG en voorzitter van de jury, is blij met de inzet van alle gemeenten en hun inwoners. “De reacties zijn belangrijk voor ons beleid. Ze bevatten complimenten, maar ook tips voor verbetering. Dat gemeenten hun inwoners vragen om mee te denken, laat zien dat ze toegankelijkheid belangrijk vinden.”

Waarom deze verkiezing?

De verkiezing wordt georganiseerd door de VNG om aandacht te vragen voor toegankelijkheid. Dit is nodig, want ongeveer 1 op de 5 Nederlanders heeft een beperking en kan niet altijd goed meedoen in de samenleving door obstakels en uitsluiting.

Stemmen in september

Van 1 tot en met 30 september kunnen alle Nederlanders stemmen op vng.nl/verkiezing. Zij kunnen stemmen op een van de tien halvefinalisten en zo aangeven welke gemeente het beste werkt aan toegankelijkheid. Daarnaast zullen geheime gasten de gemeenten bezoeken om de toegankelijkheid te testen. De drie gemeenten met de meeste stemmen gaan door naar de finale, waar ze beoordeeld worden door een vakjury.