Steensel is omringd door mooie bossen en natuurgebiedjes. Door een deel van deze bossen lopen hoogspanningsleidingen. We gaan samen met Tennet van dit gebied een mooi heideterrein maken. Via deze pagina houden we je op de hoogte.

Waarom maken we er een heidegebied van?

Onder de hoogspanningsleidingen groeit nu al een deel heide. Maar er groeien ook een heleboel jonge bomen. Deze bomen mogen vanwege de veiligheid niet tegen de hoogspanningsmasten aangroeien. We verwijderen daarom deze bomen om de paar jaar. Behalve dat dit iedere keer een hoop geld kost, ontstaat er zo nooit een bos, maar ook geen heideterrein. De waarde voor de natuur is daarmee vrij laag. Door onder de hoogspanningsmasten nu een écht heideterrein te maken besparen we jaarlijks kosten én kunnen we ruimte geven aan dieren en planten die hier graag leven. Tennet is bereid om deze omvorming naar heideterrein voor Steensel te financieren.  

Wat gaan we doen?

Eerst gaan we alle boompjes onder de hoogspanningsleidingen verwijderen. Dit gebeurt redelijk grof, omdat de zogenaamde bosklepel alle bomen in kleine stukjes slaat. Een ecoloog kijkt mee om te zorgen dat wilde dieren veilig blijven. Daarna wordt het bovenste laagje van de bodem afgehaald, zodat er een voedselarme groeiplaats ontstaat waar heide van houdt. Tot slot strooien we kalk over de bodem zodat deze niet te zuur wordt. Zo ontstaan de ideale omstandigheden voor heide en allerlei andere bloeiende plantensoorten. 

Natuurlijke overgang

Om te zorgen dat de heide en bos mooi in elkaar overlopen, gaan we op de rand tussen de heide en het bos een zachte bosrand aanplanten. Dit betekent dat we inheemse struiken aanplanten. Er komt zo een geleidelijke overgang tussen heide en bos. Veel insecten en vogels houden hiervan. Voor wandelaars is dit natuurlijk ook fijn. Er is meer groen op ooghoogte, waardoor de snelweg uit het zicht is. We moeten hiervoor wel een deel van de bestaande bomen uit de rand van het bos weghalen, maar er komt iets moois voor terug. De bomen die we willen weghalen in de bosrand zijn gemarkeerd met een oranje stip. Zo kun je je een beeld vormen wat er gaat gebeuren. 

Schapen

Een schapenhouder uit de buurt gaat de heide ieder jaar een tijdje begrazen met schapen. Zij zorgen ervoor dat er geen nieuwe bomen komen en dat de heide niet overwoekert met gras. Zo krijgt de mooie paarse struikheide samen met andere typische heideplanten alle plek om te groeien. 

Wanneer gaan we aan de slag

Het omvormen van de heide onder de hoogspanningsleiding start in januari 2022. De zachte bosrand gaan we in drie fasen aanleggen. Zo voorkomen we dat het in één keer een erg kale boel wordt. De bosrand tussen het viaduct en het Bussereind doen we als eerst, in januari of februari 2022. In het najaar van 2022 en 2023 doen we de rest. 

 1. Momenteel bezig: Boompjes onder hoogspanningsmasten verwijderen -

  Dinsdag 1 februari start het klepelen onder het hoogspanningstrace. We verwijderen alle boompjes. Dit gebeurt met een bosklepel. Dit is een apparaat die alle bomen in kleine stukjes slaat.

 2. Afgerond: Verwijderen bovenste laag van de bodem -

  We verwijderen de bovenste laag van de bodem, zodat er een voedselarme groeiplaats ontstaat waar heide van houdt. 

 3. Afgerond: Kalk strooien -

  Heide houdt van een kalkrijke bodem, daarom verrijken we in week 7 de grond met kalk.

 4. Afgerond: Fase 1 bosrand aanleggen

  Februari 2022

  Locatie tussen het viaduct en Bussereind

 5. Nog te doen: Fase 2 bosrand aanleggen

  Najaar 2022

 6. Nog te doen: Fase 3 bosrand aanleggen

  2023

Contact

Heb je een vraag over heide in Steensel vul dan het formulier op deze pagina in.

Contactformulier