Steensel is omringd door mooie bossen en natuurgebiedjes. Zoals jullie wellicht weten lopen door een deel van deze bossen hoogspanningsleidingen van Tennet. De gemeente Eersel wil daarom samen met Tennet juist van dit gebied een mooi heideterrein maken. Op bijgevoegde kaart staat het gebied in paars aangegeven. Begin volgend jaar starten we met deze werkzaamheden. Via de pagina Heide voor Steensel kun je informatie over dit project vinden. Je kunt hier ook al je vragen stellen.

Waarom maken we er een heidegebied van?

Onder de hoogspanningsleidingen groeit nu al een deel heide. Maar er groeien ook een heleboel jonge bomen. Deze bomen mogen vanwege de veiligheid niet tegen de hoogspanningsmasten aangroeien. De gemeente verwijdert daarom deze bomen om de paar jaar. Behalve dat dit iedere keer een hoop geld kost, ontstaat er zo nooit een bos, maar ook geen heideterrein. De waarde voor de natuur is daarmee vrij laag. Door onder de hoogspanningsmasten nu een écht heideterrein te maken besparen we jaarlijks kosten én kunnen we ruimte geven aan dieren en planten die hier graag leven. Tennet is bereid om deze omvorming naar heideterrein voor Steensel te financieren.  

 

Wat gaan we doen?

Eerst gaan we alle boompjes onder de hoogspanningsleidingen verwijderen. Dit gebeurt redelijk grof, omdat de zogenaamde bosklepel alle bomen in kleine stukjes slaat. Een ecoloog kijkt mee om te zorgen dat wilde dieren veilig blijven. Daarna wordt het bovenste laagje van de bodem afgehaald, zodat er een voedselarme groeiplaats ontstaat waar heide van houdt. Tot slot strooien we kalk over de bodem zodat deze niet te zuur wordt. Zo ontstaan de ideale omstandigheden voor heide en allerlei andere bloeiende plantensoorten. 

Natuurlijke overgang

Om te zorgen dat de heide en bos mooi in elkaar overlopen, gaan we op de rand tussen de heide en het bos een zachte bosrand aanplanten. Dit betekent dat we inheemse struiken aanplanten. Er komt zo een geleidelijke overgang tussen heide en bos. Veel insecten en vogels houden hiervan. Voor wandelaars is dit natuurlijk ook fijn. Er is meer groen op ooghoogte, waardoor de snelweg uit het zicht is. We moeten hiervoor wel een deel van de bestaande bomen uit de rand van het bos weghalen, maar er komt iets moois voor terug. De bomen die we willen weghalen in de bosrand zijn gemarkeerd met een oranje stip. Zo kun je je een beeld vormen wat er gaat gebeuren. 

Schapen

Een schapenhouder uit de buurt gaat de heide ieder jaar een tijdje begrazen met schapen. Zij zorgen ervoor dat er geen nieuwe bomen komen en dat de heide niet overwoekert met gras. Zo krijgt de mooie paarse struikheide samen met andere typische heideplanten alle plek om te groeien. 

Wanneer gaan we aan de slag?

Het omvormen van de heide onder de hoogspanningsleiding start in januari 2022. De zachte bosrand gaan we in drie fasen aanleggen. Zo voorkomen we dat het in één keer een erg kale boel wordt. De bosrand tussen het viaduct en het Bussereind doen we als eerst, in januari of februari 2022. In het najaar van 2022 en 2023 doen we de rest. 

Op eersel.nl/heidevoorsteensel kun je deze informatie nog eens rustig nalezen. De planning kun je hier volgen en je kunt hier al je vragen stellen. Later kun je hier ook foto’s en filmpjes vinden van de werkzaamheden. We hopen jullie op deze manier goed mee te nemen in alle plannen.