Brabant Remembers: 75 jaar bevrijding

Brabant herdenkt de oorlog en viert in 2019 en 2020 vijfenzeventig jaar leven in vrijheid. Om dit te vieren is de stichting Crossroads Brabant ‘40-’45 opgericht. Met 75 persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog op 75 verschillende locaties in Brabant, wil de stichting de verhalen van toen weer tot leven brengen. Vooral voor de jongere generatie is het belangrijk dat zij deze verhalen ervaren. Dit hoopt de stichting te bereiken door de geschiedenis in creatieve vorm te vertellen. Deze verhalen vormen het uitgangspunt voor een cultureel programma in Brabant: Brabant Remembers. Uiteindelijk wordt in iedere gemeente minimaal één persoonlijk, levensveranderend verhaal beleefbaar gemaakt. Uit Eersel komt het verhaal: ‘Ge zout er de dood mee op den hals halen’. Een verhaal over de gebroeders Hoeks, die in 1944 besloten om twee onderduikers in huis te halen.

Eersel Remembers

Naast Brabant Remembers is binnen onze gemeente ook het project ‘Eersel Remembers’ opgezet. Naast het verhaal over de gebroeders Hoeks, wil de werkgroep van ‘Eersel Remembers’ nog vijf verhalen uit de oorlog belichten: uit iedere dorpskern één. De werkgroep heeft een start gemaakt met het samenstellen van een cultureel programma rondom deze verhalen en rondom het thema 75 jaar bevrijding. De periode voor de verschillende activiteiten loopt van 19 september 2019 tot en met 5 mei 2020.

Reizende expositie

Tijdens Eersel Remembers staat de Expositie centraal. Hierin worden de zes verhalen van de gemeente Eersel vertelt. De expositie heeft de vorm van een bushokje. Het bushokje is symbolisch: het speelt namelijk een grote rol in het verhaal van de Gebroeders Hoeks. Het is een verwijzing naar de kleine toevalligheden; de plekken en de keuzes die de levens van mensen in tijden van oorlog voorgoed veranderde.

U kunt de verhalen op de website van Eersel Remembers lezen, maar mooier is natuurlijk om ze te bekijken in de expositie. Gedurende een vaste periode reist de expositie naar een vast plek in de Kerkdorpen. Er worden voorwerpen toegevoegd uit de oorlog en op vaste tijden worden de verhalen toegelicht door de docenten van Stichting 4-5 mei Herdenkingen gemeente Eersel. Op deze manier komen de verhalen opnieuw tot leven op de locatie waar ze ooit ontstaan zijn.

Activiteitenprogramma

Daarnaast is er nog een heel activiteitenprogramma: van 19 september 2019 tot 5 mei 2020 vinden er vele activiteiten plaats. Op 19 september (19.00u - 22.00u) worden de feestelijkheden  geopend op de Markt in Eersel. Tijdens deze opening vinden diverse activiteiten plaats:

  • Opening van de activiteiten door de burgemeester;
  • Bevrijdingslied kinderen groep 7-8 basisscholen;
  • Toneelstuk toneelvereniging Knegsel;
  • Koor Florence;
  • Live zang (liederen uit die tijd).

Meer informatie

Voor meer informatie en het volledige programma: www.eersel.nl/eerselremembers