‘Hee Gaode Mee’ prachtig initiatief waar ook Eersel aan kon bijdragen

Heerlijk naar buiten. Op de fiets door onze mooie Kempen. De wind door je haren voelen. Genieten van de vrijheid en de buitenlucht. Voor de meesten van ons misschien heel vanzelfsprekend, maar zeker niet voor iedereen. De Stichting ‘Hee Gaode Mee’ brengt daar nu verandering in. Sinds kort kan iedereen die niet zelf kan fietsen een ritje boeken in deze Knegselse Riksja mét koetsier. De eerste tochtjes zijn gemaakt en met veel enthousiasme ontvangen. Burgemeester Wim Wouters maakte in Knegsel kennis met dit prachtige initiatief dat met steun van het participatieprogramma ‘Dorpen maken het verschil’ van de gemeente mogelijk werd.

Een enorm geschenk

Het idee van de Riksja komt oorspronkelijk uit Denemarken. Er rijden daar al zo'n 500 riksja’s rond, bestuurd door enthousiaste vrijwilligers. Voor mensen die niet meer zelf de trapbeweging kunnen maken is dit een uitkomst. Initiatiefnemers Hannes, Henny en Jacintha wilden dit graag naar Knegsel halen. De dames kwamen in actie. Er werd geld ingezameld en er werd naar Deens voorbeeld een heuse elektrische Riksja aangeschaft. Met hulp van het participatieprogramma ‘Dorpen maken het verschil’ van de gemeente Eersel kon het laatste zetje in de rug worden gegeven om van start te gaan. Wekelijks fietsen er in de Kempen nu vrijwillige koetsiers rond op de Riksja met stralende en gelukkige passagiers. Frisse lucht en een praatje is voor sommige mensen een enorm geschenk. Juist dat maakt dit project zo waardevol.

Dorpen maken het verschil

De gemeente Eersel betrekt inwoners in het dorp graag bij wat er in hun omgeving gebeurt. Het participatieprogramma ‘Dorpen maken het verschil’ maakt initiatieven mogelijk die er in een dorp zijn die de leefbaarheid en saamhorigheid in een dorp kunnen vergroten. Samen met de dorpsraad probeert Eersel zo kleine maar mooie initiatieven op de kaart te zetten. Laat dus weten waar het dorp behoefte aan heeft. Juist omdat ieder dorp anders is. Lees hier alles over op eersel.nl/dorpenmakenhetverschil. Vrijwilliger worden bij ‘Hee Gaode mee’ of een ritje boeken? Mail naar heegaodemee@gmail.com.

Foto: Burgemeester Wim Wouters maakt kennis met het initiatief van de riksja tijdens zijn kennismakingsbezoek in Knegsel.