IJslandse aanpak in de Kempen

Om nee te zeggen tegen drank en verdovende middelen heeft u lef nodig. Ook als ouders heeft u lef nodig om hierover goede afspraken te maken met uw kind. In de Kempen noemen we dat ‘Branie’.

Onder de naam #Kempenbranie werken de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden samen aan een nieuwe aanpak om problemen bij jongeren te voorkomen. Daarbij ligt de nadruk op het veranderen van de omgeving waarin de jeugd opgroeit en op een positief jeugdbeleid. Deze aanpak komt uit IJsland waar men de afgelopen jaren fantastische resultaten met deze aanpak heeft geboekt. De IJslandse jongeren gebruiken anno 2019 het minst aan drank, sigaretten en drugs van alle jongeren in Europa. Daarbij is ook pestgedrag op de IJslandse scholen  afgenomen, diefstalcijfers zijn omlaag gegaan, sportdeelname is flink gestegen net als de deelname aan (vrijwilligers)werk. Meer info over het project vindt u op www.kempenbranie.nl

Kempenbranie is een samenwerking van onder meer de gemeenten Reusel-De Mierden, Bladel, Berge-ijk en Eersel, het PIUS X college, het Rythovius college, de Groote Aard, GGD Brabant-Zuidoost, Novadic-Kentron en andere partners,

Heeft u vragen, ideeën of tips? Laat het ons weten en mail ons op: kempenbranie@kempengemeenten.nl. Uiteraard vindt u #Kempenbranie ook op Facebook, Twitter en Instagram. Deze social media zullen met name worden ingezet om de jongeren zelf te bereiken. Onder de naam #Kempenbranie zullen samen met hen activiteiten worden opgezet die aantonen dat je ook zonder drank of drugs lol kunt maken.

Uitkomsten vragenlijst

Verspreid over verschillende weken treft u delen van het onderzoek aan. In stukjes, omdat de resultaten erg uitgebreid zijn. Liever een totaaloverzicht? Kijk dan op www.kempenbranie.nl onder ‘onderzoek’ om alle resultaten in één keer te zien.