Mooie ideeën voor uw dorp? Dit is uw kans!

Wat maakt Wintelre uniek? Waarom voelt iemand zich een Steenselnaar? Wat maakt Vessem anders dan Eersel en waarom heeft iemand juist ‘n goeien aard in Knegsel of in Duizel? Elk dorp is anders en iedere inwoner voelt zich vooral verbonden met zijn/haar eigen dorp om welke reden dan ook. En dat is precies waar ‘Dorpen maken het verschil’ om draait. Het versterken van de kracht van een dorp met mooie initiatieven waar het dorp behoefte aan heeft. Juist omdat ieder dorp anders is.

De kracht van het dorp

Het college stemde onlangs in met het participatieprogramma ‘Dorpen maken het verschil’. Het programma maakt initiatieven mogelijk die er in een dorp zijn die de leefbaarheid en saamhorigheid in een dorp kunnen vergroten. Want wie weet beter wat het dorp nodig heeft dan jullie zelf. De gemeente wil inwoners, verenigingen en ondernemers in het dorp op deze manier nog meer betrekken bij wat er in hun omgeving gebeurt. Elke dorpsinwoner heeft, door beroep, interesse of aanleg, zijn of haar eigen kennis, vaardigheden, ideeën en mogelijkheden. Dat is de kracht van het dorp. Met ‘Dorpen maken het verschil’ hopen we dat ieder dorp zelf gekozen doelen bedenkt en realiseert door samen te werken en daarbij het beste uit zichzelf en uit elkaar te halen. Juist daar werkt de gemeente graag aan mee.

Wat bekent dit concreet?

De verschillende dorpsraden zijn nu ideeën en initiatieven aan het verzamelen zodat we die voor elk dorp samen in een jaarplan kunnen gieten. Daar gaan we daarna samen mee aan de slag. Dus heeft u nog een perfect idee dan is dit de kans. Kan het dorp mooie bloembakken gebruiken? Loopt u met ideeën rond om voor eenzame ouderen te gaan koken of heeft u ideeën om mantelzorgers te ondersteunen? Wil uw buurt het plantsoen in uw wijk omtoveren naar een gezamenlijk moestuin? Of heeft de jeugd ideeën om de plaatselijke kermis te stimuleren? Het zijn zo maar wat ideeën maar laat u niet beperken. Alles is bespreekbaar.

Waar moet een idee aan voldoen?

Belangrijk is dat het initiatief draagvlak heeft en dat er meerdere personen zich ervoor willen inzetten, zowel in tijd als in middelen. Daarnaast moet het initiatief een bijdrage leveren aan de leefbaarheid en sociale samenhang van het dorp. Loopt u over van de ideeën? Vragen? Nieuwsgierig? Of wilt u graag met iemand nadenken over uw idee? Laat het de dorpsraad weten of neem contact op Arian Wouters, medewerker Dorpsparticipatie van de gemeente Eersel. Zij is telefonisch bereikbaar via (0497) 53 13 00 of via het contactformulier op deze pagina.