Provincie start campagne 'Ik let op wild!'

We hopen allemaal dat het ons niet gebeurt: opeens een ree of een wild zwijn voor uw auto. Toch kan u de waarschuwing niet negeren, wild steekt zómaar over. Weet u dan wat u precies wel en niet moet doen? Onder de titel ‘Ik let op wild’ is de provincie Noord-Brabant een campagne begonnen om dat duidelijk te maken.

Op social media wordt een filmpje verspreid waarin automobilisten wordt verteld wat ze beter wel en beter niet kunnen doen in gebieden waar veel wild zit. Op 16 trajecten komen borden met afbeeldingen van herten en wilde zwijnen met de boodschap ‘Wij steken zomaar over’. In een aantal gemeenten worden banners ophangen waar wild oversteekt.

Snelheid minderen, stuur recht houden

Rijdt u in bosrijk gebied waar veel wild oversteekt? Minder dan sowieso uw snelheid en let goed op, zeker in het donker. Mocht een dier toch onverhoopt voor de auto opduiken dan moet u remmen, het stuur rechthouden en als het niet anders kan het dier aanrijden.

Dat laatste klinkt onlogisch, maar is toch het veiligst. Want in 58 procent van de ongelukken met wild is er letsel doordat de bestuurder is uitgeweken; tegen een boom beland, of een andere auto heeft geraakt. En dus níet doordat het wild is aangereden.

Bij aanrijding: bel de politie

In geval van aanrijding (en als u zelf veilig bent!) moet u altijd bellen met het algemene nummer van de politie (0900-8844). Ook als het dier is weggerend. De politie weet wie er ingeschakeld moet worden om het dier te helpen. Ze nemen bijvoorbeeld contact op met de boswachter om het eventueel gewonde dier op te sporen.

8000 aanrijdingen

In Nederland zijn er jaarlijks ruim 8000 aanrijdingen met wild. In Brabant waren dat er het afgelopen jaar zelfs meer dan 1500! Vooral nu, in het voorjaar, zijn de dieren actief aan de wandel. De reekalveren worden verstoten door hun moeder en gaan op zoek naar een eigen territorium. Tegelijkertijd breekt de paartijd aan en rennen reeën zonder op te letten achter elkaar aan. Dus: let nu extra goed op!