Veilig en verantwoord reizen met Taxbus

Afgelopen maanden lag veel vervoer stil vanwege het coronavirus en de maatregelen die hiervoor werden genomen. Sinds 1 juli zijn deze maatregelen versoepeld en kan er weer met een gerust hart worden gereisd. Het is wel belangrijk dat u als u reist met Taxbus met enkele zaken rekening houdt. In dit bericht informeren wij u hierover.

Veilig en verantwoord reizen

Als u geen Corona gerelateerde klachten heeft, dan mag u gewoon met de Taxbus reizen. Net zoals andere medereizigers bent u verplicht een niet-medisch mondkapje te dragen in de taxi. De chauffeur heeft ook een mondkapje op. Onze vervoerders (Connexxion, Alptax Taxiservice en Taxi van der Wijst) doen er alles aan om uw rit zo veilig en aangenaam mogelijk te maken. Doordat u en de chauffeur met bovenstaande rekening houden, is het reizen met Taxbus veilig en verantwoord.

Reserveren en betalen

Wilt u weer een bezoek brengen aan familie, vrienden, een winkel of bijvoorbeeld de kapper? Boek dan uw rit via (0800)0234795 of online via: www.taxbus.nl. U kunt vanaf 1 augustus 2020 een app downloaden op uw mobiele telefoon om uw rit te boeken. Deze vindt u in de Google Play store (Android) of App store (Apple) door te zoeken naar: Munckhof Regiotaxi.
Wilt u meer informatie of heeft u vragen over deze app? Bel dan met (0800)0231820.

Betaalt u contant? Dit kan alleen gepast. U kunt uw ritbijdrage ook betalen via automatische incasso. Dit kunt u aanvragen via het mobiliteitscentrum (Munckhof). De medewerkers van het mobiliteitscentrum staan u graag te woord en zijn bereikbaar via het telefoonnummer: (0800)0231820.

Scootmobiel

Uw scootmobiel kan weer mee met de Taxbus. Ook met andere hulpmiddelen of indicaties houdt de vervoerder rekening bij zijn planning. 

Coronahulp op Eerselvoorelkaar

Wil jij iemand helpen tijdens deze coronacrisis, of kun je zelf hulp gebruiken? Plaats je vraag of je hulpaanbod dan op www.eerselvoorelkaar.nl/coronahulp.

Eerselvoorelkaar.nl is hét digitale vrijwilligerswerk platform van gemeente Eersel en steunpunt vrijwilligerswerk Eerselvoorelkaar. De website is deze maand 5 jaar online, en heeft zijn meerwaarde al lang bewezen. Speciaal voor deze periode, waarin niets meer is wat het was, heeft het steunpunt deze webpagina’s gemaakt. Eén plek waar alle coronahulp en hulpvragen samen kunnen komen en waar je in een betrouwbare digitale omgeving met elkaar in contact kunt komen.

Daarnaast vind je alle overige vragen van vrijwilligersorganisaties en inwoners voor ondersteuning en het vrijwilligersaanbod natuurlijk ook nog op de website. De coronahulppagina’s maken het voor jou nog eenvoudiger om op veilige en eenvoudige manier zelf hulp te vinden, of iemand te kunnen helpen die het nu zo nodig heeft.

Voor een veilig digitaal platform voor vraag en aanbod van coronahulp in de andere Kempengemeenten verwijzen we je graag naar de nieuwe website: www.nlvoorelkaar.nl/coronahulp-in-de-kempen.

Eerselvoorelkaar.nl is partner van NLvoorelkaar. Alle vragen en het aanbod van Eerselvoorelkaar kun je ook terugvinden op deze website. Dat geldt natuurlijk ook voor het onderdeel coronahulp.

Bereikbaarheid

Liever persoonlijke ondersteuning bij je vraag of als wil helpen? Dat kan natuurlijk ook. Het steunpunt helpt je graag.

Helaas heeft het steunpunt op dit moment geen inloopmogelijkheid, maar telefonisch en per mail zijn al je vragen welkom.

Overige hulpinitiatieven

Naast de mogelijkheid om je hulp aan te bieden op Eerselvoorelkaar zien wij veel mooie andere initiatieven langskomen in deze moeilijke coronatijd. Het is hartverwarmend om te zien hoe mensen zich willen inzetten voor een ander. Van de snelgroeiende en drukbezochte Facebookgroep voor coronahulp in de Kempengemeenten tot buurt WhatsApp groepen die worden omgezet naar corona hulp appgroepen. Van liters soep die worden gekookt om uit te delen tot de gezellige telefoontjes van maatjes die nu niet meer op bezoek kunnen komen bij hun vaste cliënten. Het steunpunt wil graag deze mooie initiatieven zo goed mogelijk in kaart brengen en waar nodig delen.

Ken jij of heb jij een mooi initiatief, nu veel voorzieningen gesloten zijn en het verenigingsleven vrijwel stil ligt? Dan is het fijn als je dat aan het steunpunt laat weten.

Alvast bedankt!

Wat als de spanning thuis oploopt

We blijven in deze periode zoveel mogelijk thuis, iets wat in veel huishoudens goed gaat, maar helaas niet overal. Waar de spanningen thuis oplopen, probeert het ministerie zoveel mogelijk te helpen. Bekijk hier wat je kunt doen om te voorkomen dat de spanningen oplopen, en waar je terecht kunt voor hulp als het uit de hand loopt.

Poster tegen huiselijk geweld

VICE Nederland, feministisch platform De Bovengrondse en Landelijk Netwerk Veilig Thuis hebben de handen ineen geslagen om aandacht te vragen voor huiselijk geweld tijdens de coronacrisis. Er is een poster gemaakt om op te roepen extra alert te zijn en melding te maken bij een vermoeden van huiselijk geweld. De oproep is om de poster uit te printen en op te plakken: thuis op je raam, in een flatgebouw of op het prikbord bij de supermarkt of apotheek in je buurt. Mensen die geen printer hebben kunnen de boodschap overnemen met een pen.

Download de poster

Somber of gespannen door het Coronavirus?

Bent u somber of gespannen door het coronavirus? Praat er samen over met mensen in uw omgeving. Of bel één van de hulplijnen om te praten over uw angstige gevoelens. U kunt ook terecht bij het Steunpunt Coronazorgen.

Wat kan ik doen als ik me somber of gespannen voel door het coronavirus?

Het is begrijpelijk als u zich somber, gespannen of misschien zelfs angstig voelt door het coronavirus. Dat kan als u alleen bent, maar ook als u samen met andere mensen woont.

Het helpt om af en toe een pauze te nemen. Van uw werk, van de drukte thuis of van het tv-kijken. Ook helpt het om de berichtgeving over het coronavirus even niet te volgen. 

 • Een gezonde leefstijl helpt om mentaal fit te blijven. Eet gezond en zorg voor voldoende slaap en beweging.
 • Structuur in uw dag helpt ook. Bijvoorbeeld elke dag op dezelfde tijd opstaan. En maak een planning  voor uw (thuiswerk)dag en neem geregeld een korte pauze.
 • Gebruik liever geen alcohol of drugs om met uw emoties om te gaan. 
 • U kunt uw zorgen en ongerustheid verminderen door minder vaak te kijken of luisteren naar berichtgeving in de (sociale) media. 
 • Ga af op de feiten. Zoek betrouwbare informatiebronnen, zoals de websites van de Rijksoverheid, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) of het RIVM. Verzamel informatie waarmee u kunt bepalen hoeveel risico u echt loopt, zodat u redelijke voorzorgsmaatregelen kunt treffen. 
 • Praat over uw emoties. Krop ze niet op. Praten met mensen die u vertrouwt kan helpen. Hou contact met vrienden, familie en collega’s via e-mail en telefoon.
 • Als u er met uw omgeving niet uitkomt, zoek dan contact met een getrainde vrijwilliger of professionele hulpverlener. 
 • Ook kunt u bij aanhoudende klachten terecht bij uw huisarts. De huisarts kan u snel de juiste soort hulp bieden en doorverwijzen naar andere hulpverleners zoals een psycholoog of een therapeut.

Hulplijnen voor als u zich somber of gespannen voelt

U kunt bellen of chatten met de volgende hulplijnen als u over iets wilt praten, iets wilt vragen of iemand zoekt die naar u luistert:

Hulplijnen voor jongeren

De Kindertelefoon: 0800-0432 (ook chatten)

Voor alles wat je bezighoudt.
Elke dag, van 11.00 tot 21.00

Ease.nl:  043-2058106 of 06–82410040 (ook via chat, Facebook of Instagram).
Voor jongeren tussen de 12 en 25, die ergens mee zitten en daar over willen praten. Ma-do van 15.00 - 18.00 uur.

Hulplijnen voor volwassenen

De Luisterlijn: 0900-0767 (ook chat of email)

Voor wie behoefte heeft aan een luisterend oor.
7 dagen per week, 24 uur per dag

Mind-Korrelatie: 0900-1450 of 06-13863803 (what’s app). Ook via chat en mail.
Voor hulp bij psychische of mentale problemen.
Op werkdagen van 09.00:00 tot 22:00 uur.

ADF Stichting: 0343-753 009 Hulplijn voor mensen met angst-, dwang- en fobieklachten. Maandag t/m zondag van 9:00 – 13.30 uur.

Het Rode Kruis: 070-4455888
Hulplijn voor mensen die in quarantaine of thuisisolatie zitten.
Maandag t/m zondag van 9:00 – 21:00 uur.

113 zelfmoordpreventie: 0900-0113
Voor wie denkt aan zelfmoord of met iemand te maken heeft die daaraan denkt.
7 dagen per week, 24 uur per dag.

Hulplijnen speciaal voor ouderen

ANBO: 0348 - 46 66 66.
Voor ouderen die vragen hebben over het coronavirus of een praatje willen maken omdat ze alleen zijn.
7 dagen per week, van 09:00 tot 17:00 uur

KBO-PCOB: 030-3 400 600
Voor ouderen, ook met een migratie-achtergrond, voor informatie of een luisterend oor.
Maandag t/m vrijdag, van 9.00 tot 17.00 uur.

Hulplijnen voor zorgprofessionals

Sterk in je werk coaching:
Voor een luisterend oor en laagdrempelige mentale ondersteuning bieden vakbond CNV en Werkgeversorganisatie Regioplus extra coaching. Professionele coaches bieden op vrijwillige basis laagdrempelige mentale ondersteuning. 

ARQ IVP: 088 – 3305500
Heeft u een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt en wilt u daar met een gespecialiseerde psycholoog over praten, dan kunt u bellen met het contactpunt van Arq/IVP.
7 dagen per week, van 8.30 tot 21.30.

Zelfhulp als u zich somber of gespannen voelt

Veel ggz-instellingen bieden op hun websites zelfhulpprogramma’s aan. Dit zijn online oefeningen en apps die je kunnen helpen:

Meer tips voor hulp als u zich somber of gespannen voelt

Kijk voor meer hulplijnen en tips op de website van de rijksoverheid.

Jeugd- en opvoedhulp ten tijde van Corona bij het CJG+

Door het Coronavirus kan de ondersteuning voor Jeugdhulp plaatsvinden binnen de richtlijnen van het RIVM.

Dit betekent zo minimaal face-to-face, zoveel mogelijk verloopt via de telefoon of digitaal zodat we samen zorgen voor het minimaliseren van de verspreiding van corona. Wanneer de praktijksituatie er om vraagt, biedt het CJG+ ook ondersteuning en begeleiding thuis. CJG+ de Kempen is daarnaast gestart met het gebruik van eHealth waarin wordt gewerkt met de applicatie Minddistrict. eHealth is een vorm van hulpverlening middels het internet. Sinds de uitbraak van het Corona virus heeft het CJG+ zich hierin versneld ontwikkeld. Het CJG+ de Kempen biedt eHealth aan voor kinderen en jongeren tussen 8 en 18 jaar, maar ook voor ouders en opvoeders voor opvoedkundige hulp. eHealth is effectief; er wordt direct op een actieve wijze ingegaan op de hulpvraag.

Voor meer informatie over eHealth bij het CJG+ kijk je op www.kempengemeenten.nl/actueel

Steunpunt coronazorgen

Nu de coronacrisis zo lang aanhoudt, leidt dit bij sommige mensen tot mentale problemen. Heb je vragen of maak je je zorgen over jezelf? Dan kun je nu terecht bij het Steunpunt coronazorgen. Je vindt hier:

 • Actuele relevante informatie
 • Tips over hoe je met zorgen om kunt gaan
 • Doorverwijzingen naar hulp

Het Steunpunt Coronazorgen is opgezet door ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, in samenwerking met het RIVM.