Veel mensen hebben hun huis opengesteld voor Oekraïense vluchtelingen: dat is hartverwarmend. Bij het opvangen van vluchtelingen komt veel kijken en het is van belang dat gastgezinnen zich realiseren waar ze aan beginnen. We weten bijvoorbeeld niet hoe lang de oorlog gaat duren en hoe lang mensen opvang nodig hebben.

De organisatie Takecarebnb(externe link) heeft veel ervaring met het opvangen van vluchtelingen bij gastgezinnen. Op hun website staan aandachtspunten voor gastgezinnen. Heb jij een logeerplek? Meld je dan bij Takecarebnb(externe link), de organisatie die bemiddelt tussen vluchtelingen en gastgezinnen. Ze houden daarbij rekening met de achtergrond, gezinssamenstelling, beschikbare ruimte en wensen van zowel het gastgezin als de vluchtelingen. Je kunt ook een kijkje nemen op ons platform Refugeehelp.nl(externe link) voor andere particuliere initiatieven rond huisvesting. 

Handreiking particulieren opvang Oekraïners

De overheid heeft een Handreiking Particuliere Opvang Oekraïners gemaakt. Deze handreiking bevat informatie over hoe je een opvangplek kunt aanbieden, waarop je moet letten en welke voorzieningen voor de vluchtelingen beschikbaar zijn. De handreiking kan je ook helpen als je al (een) vluchteling(en) in huis hebt.

Ik kan alleen voor een korte periode vluchtelingen opvangen. Wat gebeurt er daarna met deze mensen?

Als je vluchtelingen niet langer bij jou in huis kunnen blijven dan kunnen de vluchtelingen zich aanmelden bij de regionale woonmakelaar. Dit is het startpunt voor alle gecoördineerde opvang in de gehele regio. De woonmakelaar is gevestigd in het Kronehoefstraat 85-87 in Eindhoven.  Vanuit hier zoeken ze naar verdere huisvesting. 

Ik vang vluchtelingen op. Waar moet ik dat melden.

Als vluchtelingen uit Oekraïne zich (tijdelijk) in onze gemeente vestigen dan kunnen ze zich op dit adres laten inschrijven bij onze gemeente als hun identiteit kan worden vastgesteld. Ze kunnen dan een afspraak maken bij de gemeente. Bij inschrijving ontvangen ze dan een Burgerservicenummer.  Vluchtelingen kunnen hiermee bijvoorbeeld aanspraak maken op de leefgeldregeling. De gemeente vraagt bij aangifte alle documenten mee te nemen waaraan gegevens kunnen worden ontleend.

Op bewijs van verblijf kun je hier meer over lezen.

Kan ik een vergoeding krijgen voor de opvang van vluchtelingen?

Er is geen regeling voor een vergoeding aan de mensen die onderdak aanbieden. Vluchtelingen ontvangen wel leefgeld. Vluchtelingen ontvangen een extra toelage als ze bij een gastgezin zitten. Met deze extra bijdrage kunnen ze een vergoeding betalen aan het gastgezin. Dit is overigens niet verplicht. Meer informatie over de leefgeldregeling is te vinden op Rijksoverheid.nl(externe link).

Verhuizing vluchtelingen terug naar Oekraïne

Vluchtelingen uit Oekraïne die vertrekken vanuit de (particuliere) opvanglocatie moeten deze verhuizing ook doorgeven aan de gemeente. Bij een verhuizing naar een andere opvanglocaties in Nederland behouden ze het toegekende BSN nummer, maar neemt een andere gemeente de verantwoordelijkheid over voor het uitkeren van het leefgeld. Als vluchtelingen terugkeren naar Oekraïne worden ze helemaal uitgeschreven en vervalt het recht op leefgeld. 

Een verhuizing doorgeven kan via de gemeentebalie. Maak hiervoor een afspraak. Als de vluchtelingen al in het buitenland verkeerd dan vragen we ze om onderstaand formulier in te vullen en ondertekend terug te sturen naar de gemeente.

Сообщите о своем переезде или выезде за границу