Refugeehelp van Vluchtelingenwerk Nederland is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en voor iedereen die zich voor hen wil inzetten. Deze site is in verschillende talen beschikbaar.

Vluchtelingenwerk Nederland

Vluchtelingenwerk Nederland heeft een speciaal telefoonnummer geopend. Deze is dagelijks van 9.00 - 19.00 uur bereikbaar op +316203007000 in het Nederlands, Engels en Oekraïens

Informatielijn Rode Kruis

Ook het Rode Kruis heeft een informatielijn geopend. Deze werkt via WhatsApp. Je kunt via WhatsApp een (voice-)bericht sturen naar +31648158053. Dit kan in het Oekraïens, Russisch of Engels. Er wordt dan zo snel mogelijk contact met je opgenomen door een vrijwilliger in de gewenste taal.

Onderwijs

De gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden hebben samen het onderwijs georganiseerd voor de kinderen uit Oekraïne.  

  • Centraal basisonderwijs op locatie in Bladel (kinderen van 4 tot en met 12 jaar). Lessen starten vanaf maandag 9 mei (na de meivakantie) Aanmelden kan via Kempenkind
  • Wereldklas van het Pius-X College in Bladel voor middelbare scholieren (jeugd van 12 jaar tot en met 18 jaar). Aanmelden kan bij het Pius-X College in Bladel via info@piusx-college.nl

Leefgeldregeling 

  • Vluchtelingen uit Oekraïne ontvangen leefgeld. Vluchtelingen die bij een gastgezin wonen ontvangen naast leefgeld een extra toelage per maand. Op Rijksoverheid.nl kun je hier alles over lezen. 
  • KempenPlus organiseert deze leefgeldregeling voor de Kempengemeenten. Vluchtelingen in onze gemeente ontvangen hiervoor een aanvraagformulier als zij zich in onze gemeente inschrijven. 
  • Vluchtelingen uit Oekraïne mogen ook in Nederland werken. Vanaf 1 april hebben zij hier geen werkvergunning meer voor nodig.

Inloopspreekuren

Speciaal voor vluchtelingen uit Oekraïne start de gemeente samen met Vluchtelingenwerkgroep Eersel een inloopspreekuur. Hier kunnen vluchtelingen terecht met al hun vragen. Een afspraak maken is niet nodig. Het bezoek aan het spreekuur is gratis. Er is altijd een tolk en iemand van Vluchtelingenwerkgroep Eersel aanwezig. Er kan dan meteen persoonlijke begeleiding in gang gezet worden.  

Spreekuur in Eersel

Het maatschappelijk spreekuur vindt ieder week plaats in Het protestantse kerkgebouw 't Klepeltje op de Markt 38 in Eersel..

  • op dinsdag van 13:00 tot 15:00 uur
  • op donderdag van 10:15 tot 12:15 uur

Spreekuur in Vessem

In Vessem wordt het spreekuur in de opvanglocatie gegeven. Hier zijn we aanwezig op dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur en donderdag van 13.30 tot 15.30 uur.