Het kabinet houdt er rekening mee dat de komende weken en maanden tienduizenden vluchtelingen in Nederland opgevangen moeten worden. Onze regio heeft de opdracht gekregen om op korte termijn samen voor 2.000 opvangplekken te zorgen voor vluchtelingen uit Oekraïne. De coördinatie van deze opvang wordt centraal door de onze Veiligheidsregio georganiseerd. Deze opvang zal mogelijk geruime tijd, maanden of zelfs nog langer, duren.

Ook in Eersel dragen we hier ook ons steentje aan bij.

In Eersel hebben we een ruime woning waar we ondertussen twee Oekraïense gezinnen hebben ondergebracht. Daarnaast hebben we een voormalig opleidingspand in Vessem in gebruik genomen. Hier vangen we op dit moment ongeveer 45 Oekraïense vluchtelingen op. In Duizel heeft WSZ nog vier kleine woningen beschikbaar gesteld die al leeg stonden. Deze woningen worden de komende tijd verder gereed gemaakt voor de opvang van nog enkele vluchtelingen. Het gaat bij alle drie de locaties om tijdelijke opvang.

Wil je zelf ook en bijdrage leveren?

Je kunt:

Wil je een rol als taalmaatje of buddy van vluchtelingen in onze gemeente?

De eerste Oekraïense vluchtelingen zijn ondertussen in onze gemeente aangekomen. We doen er alles aan om hen zo goed mogelijk op te vangen. De gemeente Eersel werkt daarom intensief samen met Vluchtelingenwerkgroep Eersel. Zij hebben veel ervaring met opvang en begeleiding van vluchtelingen uit andere landen. We verwachten de komende tijd nog meer vluchtelingen en daarom zoeken we vrijwilligers voor onze Vluchtelingenwerkgroep.

Wat zoeken we?

Ben je flexibel en ben je minimaal 4 uur per week beschikbaar? Vind je het fijn om samen in een team van andere vrijwilligers en professionals volgens een rooster te werken? Meld je dan snel aan. Vluchtelingenwerk Eersel zoekt op allerlei gebied extra ondersteuning.

 • Maatschappelijk begeleiders
  Lijkt het je leuk om een vluchteling wegwijs te maken in onze gemeente? In de functie van maatschappelijk begeleider help je vluchtelingen hun weg te vinden in de gemeente.
 • Spreekuurmedewerkers
  Als je nieuw bent in Nederland, zit je vol met vragen. Tijdens de spreekuren kunnen vluchtelingen met al hun vragen bij ons terecht.
 • Tolk & taalmaatjes
  Het is moeilijk om elkaar te begrijpen en jezelf duidelijk te maken als je de taal niet spreekt. Als tolk help je vluchtelingen bij het vertalen tijdens (belangrijke) afspraken. Taalmaatjes helpen vluchtelingen die de Nederlandse taal willen leren.
 • Vrijwilligers met specialistische kennis op sociaal of juridische gebied 
  Heb je veel kennis van de sociale kaart of heb je juist een juridische achtergrond dan kun je vluchtelingen helpen met specifieke vragen op dit gebied. Je begeleidt ze dan naar de juiste loketten.

Extra helpende handen

Wil je op een andere manier iets betekenen en weet je nog niet precies wat? We bespreken graag wat mogelijk is! Neem gerust contact met ons op. Meld je aan via het aanmeldformulier op deze pagina. Vluchtelingenwerk Eersel neemt dan zo snel mogelijk contact met je op om te kijken waar we jouw hulp kunnen inzetten. Of kijk eens op ons vrijwilligersplatform Eerselvoorelkaar(externe link). Hier komen vraag en aanbod van al het vrijwilligerswerk in onze gemeente samen.

Aanmeldformulier Hulp vluchtelingen Eersel

Wil je op een andere manier helpen?

Daarnaast kun je terecht op ons lokale platform Eerselvoorelkaar(externe link). Hier komen vraag en aanbod van vrijwilligerswerk bij elkaar. Er zijn speciale categorieën gemaakt voor vluchtelingenondersteuning en voor inzamelacties. Dus wil je hulp bieden of organiseer je een initiatief voor Oekraïne dan kun je ook hier terecht. Je initiatief of hulpaanbod wordt ook automatisch geplaatst op het landelijke platform NLvoorelkaar(externe link) . Je kunt op deze websites met hetzelfde account aan de slag.    

De komende dagen en weken brengen deze platformen steeds meer initiatieven voor hulp en opvang bij elkaar. Via plaats of postcode kun je op zoek naar lokale initiatieven, maar je kunt natuurlijk ook aansluiten bij landelijke initiatieven. Wil je meer informatie of liever persoonlijk contact? Neem dan contact op met steunpunt vrijwilligerswerk Eerselvoorelkaar.(externe link)