De afgelopen periode zijn er tienduizenden oorlogsvluchtelingen uit Oekraïense in Nederland opgevangen. Onze regio kreeg de opdracht om op korte termijn samen voor 2.000 opvangplekken te zorgen voor vluchtelingen uit Oekraïne. De coördinatie van deze opvang wordt centraal door de Veiligheidsregio georganiseerd. In de gemeente Eersel worden inmiddels bijna 100 mensen uit Oekraïne opgevangen. Deze opvang duurt voort omdat de oorlog voortduurt.

Ook in Eersel dragen we hier ook ons steentje aan bij.

In Eersel hebben we een ruime woning waar twee Oekraïense gezinnen tijdelijk wonen. In Duizel heeft Woningstichting De Zaligheden nog vier kleine woningen beschikbaar gesteld die al leeg stonden. Hier wonen inmiddels mensen. Het voormalig opleidingspand in Vessem is tot september 2023 beschikbaar. Hier vangen we op dit moment 60 Oekraïense vluchtelingen op. Het gaat bij alle locaties om tijdelijke opvang.

Het voormalige kantoor van Scandinavian Tobacco Group in Eersel wordt als nieuwe opvanglocatie voor deze groep ingericht. 

Wil je zelf ook en bijdrage leveren?

Je kunt:

Wil je een rol als taalmaatje of buddy van vluchtelingen in onze gemeente?

We doen er alles aan om de vluchtelingen zo goed mogelijk op te vangen en werken daarom intensief samen met Vluchtelingenwerkgroep Eersel. Zij hebben veel ervaring met opvang en begeleiding van vluchtelingen uit andere landen. We verwachten de komende tijd nog meer vluchtelingen en daarom zoeken we vrijwilligers voor onze Vluchtelingenwerkgroep.

Wat zoeken we?

Ben je flexibel en ben je minimaal 4 uur per week beschikbaar? Vind je het fijn om samen in een team van andere vrijwilligers en professionals volgens een rooster te werken? Meld je dan snel aan. Vluchtelingenwerk Eersel zoekt op allerlei gebied extra ondersteuning.

 • Maatschappelijk begeleiders
  Lijkt het je leuk om een vluchteling wegwijs te maken in onze gemeente? In de functie van maatschappelijk begeleider help je vluchtelingen hun weg te vinden in de gemeente.
 • Spreekuurmedewerkers
  Als je nieuw bent in Nederland, zit je vol met vragen. Tijdens de spreekuren kunnen vluchtelingen met al hun vragen bij ons terecht.
 • Tolk & taalmaatjes
  Het is moeilijk om elkaar te begrijpen en jezelf duidelijk te maken als je de taal niet spreekt. Als tolk help je vluchtelingen bij het vertalen tijdens (belangrijke) afspraken. Taalmaatjes helpen vluchtelingen die de Nederlandse taal willen leren.
 • Vrijwilligers met specialistische kennis op sociaal of juridische gebied 
  Heb je veel kennis van de sociale kaart of heb je juist een juridische achtergrond dan kun je vluchtelingen helpen met specifieke vragen op dit gebied. Je begeleidt ze dan naar de juiste loketten.

Extra helpende handen

Wil je op een andere manier iets betekenen en weet je nog niet precies wat? We bespreken graag wat mogelijk is! Neem gerust contact met ons op. Meld je aan via het aanmeldformulier op deze pagina. Vluchtelingenwerk Eersel neemt dan zo snel mogelijk contact met je op om te kijken waar we jouw hulp kunnen inzetten. Of kijk eens op ons vrijwilligersplatform Eerselvoorelkaar(externe link). Hier komen vraag en aanbod van al het vrijwilligerswerk in onze gemeente samen.

Aanmeldformulier Hulp vluchtelingen Eersel

Wil je op een andere manier helpen?

Daarnaast kun je terecht op ons lokale platform Eerselvoorelkaar(externe link). Hier komen vraag en aanbod van vrijwilligerswerk bij elkaar. Er zijn speciale categorieën gemaakt voor vluchtelingenondersteuning en voor inzamelacties. Dus wil je hulp bieden of organiseer je een initiatief voor Oekraïne dan kun je ook hier terecht. Je initiatief of hulpaanbod wordt ook automatisch geplaatst op het landelijke platform NLvoorelkaar(externe link) . Je kunt op deze websites met hetzelfde account aan de slag.    

De komende dagen en weken brengen deze platformen steeds meer initiatieven voor hulp en opvang bij elkaar. Via plaats of postcode kun je op zoek naar lokale initiatieven, maar je kunt natuurlijk ook aansluiten bij landelijke initiatieven. Wil je meer informatie of liever persoonlijk contact? Neem dan contact op met steunpunt vrijwilligerswerk Eerselvoorelkaar.(externe link)