De Omscholing

Klik op de afbeelding om te vergroten

Anders wonen in en om een oude school

In 2017 vertrekt de Jacobusschool en komt het gebouw op de hoek van de Postakkers en de Schoolstraat vrij. De gemeente wil dit karakteristieke schoolgebouw, waarvan het oudste deel stamt uit 1927, bewaren. In 2014 hebben enkele inwoners van Eersel  een denkgroep gevormd om een toekomstvisie voor het gebouw op te stellen. Deze notitie is aan de gemeente aangeboden en het college heeft vervolgens de denkgroep gevraagd de visie uit te werken. De denkgroep werd initiatiefgroep en is aan de slag gegaan met schetsen en calculaties. Tevens zijn gesprekken gevoerd met de buurt, adviseurs, gemeente en vergelijkbare projecten. De conclusie was dat het schoolgebouw technisch en financieel te verbouwen is tot een complex waar 10 tot 14 huishoudens energie neutraal kunnen wonen met een aantal gemeenschappelijke voorzieningen. Voorwaarde is dat de bewoners privacy en gemeenschappelijkheid willen combineren en zich in gaan zetten voor een gezamenlijke aanpak.