Hoe zit het met inburgering en taallessen van vergunninghouders?

Vergunninghouders konden in het asielzoekerscentrum waar ze vandaan komen al lessen Nederlandse taal (NT2) krijgen. Dat is vaak niet voldoende om goed te kunnen communiceren, gelet op de integratie en het vinden van werk. Kinderen zullen over het algemeen sneller Nederlands spreken.

Zodra zij hun woning betrekken, worden volwassenen van 18 tot 65 jaar verplicht aan de Inburgering te beginnen en Nederlandse taal te leren, zodat ze op een basisniveau kunnen spreken, lezen en schrijven. Door contacten met buren, op straat en in de winkel gaan zij vaker Nederlands spreken en bevordert u een snelle integratie van uw nieuwe buren.

De Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) van de Kempengemeenten ondersteunt de vergunninghouders bij hun inburgeringstraject. Diverse scholingsinstellingen verzorgen de klassikale lessen, uitgevoerd door ervaren docenten.

Omdat persoonlijke aandacht belangrijk is, geven professionele docenten in kleine klassen (max. 15 personen) taallessen op het gewenste niveau. Zowel in de klas als thuis krijgen de kandidaten persoonlijke begeleiding. Zo gaat iedereen goed voorbereid het verplichte inburgeringsexamen in.

Vluchtelingen kunnen een taalcoach of -buddy van stichting Samenspraak De Zaligheden krijgen met wie ze samen activiteiten ondernemen. Tijdens een bezoekje aan de bibliotheek, de markt of het museum verenigen ze het aangename met het nuttige: het Nederlands onder de knie krijgen. Taalcoaches spelen vaak een belangrijke rol in het versnellen van de inburgering van vluchtelingen. Door samen de krant te lezen of over gemeenschappelijke interesses te praten, komen vluchtelingen snel veel over Nederland te weten.

Samenspraak De Zaligheden is op zoek naar extra vrijwilligers. Wilt u hier meer over weten, of wilt u zich direct aanmelden, neem dan contact op met de stichting via 06-11 80 17 22 of  samenspraakdezaligheden@gmail.com.