Keuzes durven maken

Het College van de gemeente Eersel schrijft één keer per maand een column in de Uitstraling. De Uitstraling is een huis-aan-huis magazine met herkenbare verhalen over, door en voor mensen uit onze gemeente. Daar kan het college van Eersel natuurlijk ook niet ontbreken. Met actuele verhalen over onderwerpen die ze in hun portefeuille hebben, praten ze de lezer bij over wat ze bezig houdt. Deze maand aan het woord: Leon Kox.

Afgelopen maanden zijn we in ieder dorp in gesprek gegaan over de toekomst van onze dorpen. Mooi om te zien hoe inwoners betrokken zijn en zich met hart en ziel inzetten voor hun dorp of de vereniging. Als geen ander juich ik dat toe. Het is inspirerend om te zien hoe betrokken onze inwoners zijn bij het behoud van het karakter van onze dorpen. Ik begrijp de zorgen die er zijn over de groei van de regio en ik zie ook zeker de uitdagingen die er zijn.

Toch hoorde ik ook heel veel mooie ideeën over wat die de groei ons ook kan opleveren. Vooral als we deze mogelijkheden kunnen omzetten in kansen voor ons dorpen, verenigingen of samenleving. Het is nu aan ons om al deze waardevolle input mee te nemen en een plek te geven in nieuwe plannen en projecten die voor ons liggen. Want wat doe je wel en wat kan er niet? Ik kan als bestuurder zeggen dat deze keuzes zeker niet altijd zo eenvoudig zijn. 

Als gemeente hebben we uiteraard wettelijke taken als jeugdzorg, maatschappelijk ondersteuning of onderwijs. Toch blijven er nog genoeg keuzes over. Persoonlijk zou ik met liefde de vele goede ideeën en initiatieven ruimhartig ondersteunen. Ik gun iedere vereniging of sportclub natuurlijk het allerbeste. In mijn ogen zijn zij de drijvende kracht voor een betrokken gemeenschap. De pot met gemeenschapsgeld is alleen niet eindeloos. Als bestuurder zie ik dat er ook grenzen zijn aan wat we kunnen waarmaken. 

We moeten ons gemeenschapsgeld verstandig besteden. En dat betekent helaas soms ook moeilijke keuzes maken. Ik laat me er echter niet door ontmoedigen. We moeten elkaar opzoeken en vooral blijven samenwerken. Ik ben onder de indruk van de vele creatieve oplossingen die bedacht worden door iedereen die zich inzet voor hun club of dorp. Samen kunnen we zoveel meer bereiken dan je vooraf bedacht zou hebben. En dat levert vaak een onverwacht mooi eindresultaat op, maar vooral ook een onbetaalbaar gevoel van saamhorigheid.