Corona stopt bij jou: folder GGD

Begin oktober heeft de GGD een corona-folder verspreidt. In verband met de sterke stijging van het aantal besmettingen is het belangrijk om de basisinformatie nogmaals onder de aandacht te brengen. We roepen alle inwoners, jong en oud, op om corona samen onder controle te krijgen. Want corona stopt bij jou! Voel je aangesproken en volg de regels op, voor jezelf en voor elkaar.

In de folder staat de basisinformatie over corona duidelijk en overzichtelijk op een rijtje. Met plaatjes en weinig tekst leest je bij welke klachten je een test moet laten doen en hoe het gaat met het wachten op de uitslag van de test. Ook de hygiëneregels die je zelf kunt toepassen staan er duidelijk in.

 

De folder is door de GGD Brabant-Zuidoost ontwikkeld. Meer informatie vind je op www.coronastoptbijjou.nl. Hier is de folder online te vinden. Ook in zes verschillende talen, namelijk in het Engels, Duits, Pools, Roemeens, Turks en Arabisch.

 

Corona-teststraat in Eersel per 14 oktober gesloten

Op 14 oktober opende de GGD Brabant-Zuidoost een corona-testlocatie in Valkenswaard op het parkeerterrein Den Dries aan de Pastoor Heerkensdreef. De ‘winterproof’ testlocatie bestaat uit een aantal aaneengeschakelde mobiele units, waarin de tests afgenomen gaan worden. Deze units worden nu geplaatst op de testlocaties in Valkenswaard en Eindhoven. De testlocatie in Helmond was al winterproof. Met de in gebruik name van de testlocatie in Valkenswaard sluit (vooralsnog) de locatie in Eersel. De nieuwe testlocatie in Valkenswaard is goed en centraal bereikbaar voor de inwoners uit vooral de zuidelijke kant van de regio.

Klachten? Laat je testen

Iedereen in Nederland met milde klachten die passen bij het coronavirus kan zich laten testen. Dit zijn verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak of reuk.  Testen gebeurt altijd op afspraak . Deze maak je gratis via het telefoonnummer 0800 1202 of online via www.coronatest.nl.

Voor meer informatie over het testen kun je terecht op de website van GGD Brabant-Zuidoost, www.ggdbzo.nl of op www.rijksoverheid.nl.  

Aangepaste dienstverlening gemeentehuis tijdens Corona

Vanwege het Coronavirus hebben wij onze dienstverlening aangepast:

  • Onze balie in het gemeentehuis is alleen open op afspraak. Je kunt hiervoor zelf een afspraak inplannen via www.eersel.nl/afspraak-maken of bellen naar (0497) 531 300;
  • Het afhalen van een document kan wél zonder afspraak op maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 17.00 uur en vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur;
  • Ook in oktober vervalt de avondopenstelling op woensdagavond;
  • In publieke ruimtes, dus ook het gemeentehuis, word je vanaf 13 jaar dringend verzocht (niet-medische) mondkapjes te dragen;
  • Desinfecteer je handen bij binnenkomst;
  • Ook vragen wij je jezelf te registreren bij binnenkomst;
  • Houd 1,5 meter afstand van elkaar;
  • Heb je klachten zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts, stel je bezoek aan de gemeente dan uit.

We vragen je begrip voor deze maatregelen die wij nemen in het belang van ieders gezondheid. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. Samen komen we er wel uit!

Online regelen

Wist je dat je online ook veel zaken kunt regelen? Denk hierbij aan aangiften van overlijden, geboorte en vermissing van een document, verhuizing, afschrift burgerlijke stand, uittreksel Basisregistratie Personen (BRP) en vernieuwen rijbewijs. Ook kun je een melding van de openbare ruimte doen via onze meld- en herstellijn.

Noodverordening COVID-19

Voorzitter John Jorritsma van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld.

De Noodverordening COVID-19 is vanaf 14 oktober 22.00 uur van kracht en vind je op de website van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost.

De noodverordening maakt het mogelijk om in de Veiligheidsregio te handhaven op de maatregelen met als doel de verspreiding van het coronavirus te beperken. 

Overzicht van geannuleerde evenementen

Oktober

  • Wintelre: vrijdag 23, vrijdag 30 en zaterdag 31 oktober - Jubileumfeest toneelvereniging De Vriendenkring Wintelre verplaatst naar 2021 (datum wordt nader bekend gemaakt)

Gemeente Eersel geeft terrassen de ruimte

Vanaf 1 juni mogen – onder voorwaarden – de terrassen weer open. Voor de gemeente Eersel is dit aanleiding om de horecaondernemers de ruimte te geven voor hun terrassen. Vanzelfsprekend volgens de regels van het RIVM en de regionale verordening.

Extra terrasruimte

Horecaondernemers kunnen een verzoek doen om extra terrasruimte in gebruik te mogen nemen. Dit is afhankelijk van de locatie van de horecagelegenheid. Dit kan zowel op eigen terrein zijn als in de openbare ruimte. Voor iedere ondernemer is dit maatwerk. Uitbreiding is mogelijk tot maximaal het aantal stoelen waarover de horeca-ondernemer beschikte op zijn terras vóór de inachtneming van de 1,50 meter.

Naast de vereiste afstand en de maximale capaciteit, binnen de actuele richtlijnen van het RIVM, ziet de gemeente toe op een veilige en verantwoorde inrichting en gebruik van de terrassen. Zo moet de openbare ruimte met al haar voorzieningen toegankelijk blijven en mag er geen overlast ontstaan voor buurtbewoners. Verder staat de verkeersveiligheid overal voorop. We sluiten geen wegen af voor verkeer. Wel worden er indien nodig verkeersmaatregelen genomen om bezoekers van het terras en personeel veilig over te laten steken. Besloten is om de uitbreiding toe te staan tot 1 november 2020. Dit omdat dan het zomerseizoen eindigt.

De maatregelen zijn een vervolg op de eerdere voorzieningen die de gemeente trof om de lokale ondernemers tegemoet te komen en hun financiële druk te verlichten.

Let op: wijziging locatie standplaatsen

Om de terrasuitbreiding mogelijk te maken worden de standplaatshouders (‘marktkramen’) die normaal gesproken op woensdag en vrijdag op de Markt in Eersel staan per 1 juni 2020 verplaatst naar ’t Hint in Eersel.