Vorig jaar brak in februari de oorlog in Oekraïne uit. Tienduizenden Oekraïners vluchtten naar Nederland voor een veilig onderkomen. Er werden overal tijdelijke opvangplaatsen ingericht, ook in Eersel. De mensen werden hartelijk ontvangen en vonden hun weg in onze gemeenschap. Een aantal tijdelijke locaties in onze gemeente is binnenkort niet langer beschikbaar. De oorlog duurt voort, mensen kunnen niet terug naar huis. Er is een nieuwe opvanglocatie nodig.

Kantoorpand voormalige sigarenfabriek  beschikbaar

Alle gemeenten in Nederland hebben de opdracht van het Rijk gekregen om Oekraïners op te vangen. Zo ook onze gemeente. Het afgelopen jaar zijn er circa 100 oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne opgevangen op verschillende locaties. Het voormalige kantoorpand van de Scandinavian Tobacco Group aan de Nieuwstraat 75 te Eersel, is tot eind februari 2025 beschikbaar als nieuwe opvanglocatie. Wethouder Steven Kraaijeveld: “Iedereen had waarschijnlijk gehoopt dat de mensen inmiddels veilig terug zouden kunnen keren, helaas is dat niet zo. Daarom kiezen we er nu voor om deze locatie de komende tijd in te zetten. Dat geeft rust. Je wilt niet onnodig slepen met mensen die toch al ontheemd zijn."

Geen verhoging van druk op de woningmarkt

Na aanpassing van het gebouw kunnen hier na de zomer circa 100 mensen op een betaalbare en veilige manier worden opgevangen. Na deze periode wordt het pand gesloopt en onderdeel van de gebiedsontwikkeling van BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling.  Door de inzet van dit kantoorpand als opvanglocatie worden er geen woningen aan het toch al krappe woningbestand onttrokken. De druk op de woningmarkt wordt hierdoor niet verder verhoogd.

Het verblijf in het kantoorgebouw

De Oekraïense vluchtelingen verhuizen zodra het kantoorpand geschikt gemaakt is voor bewoning. Zij zijn inmiddels op de hoogte van hun nieuwe verblijfplaats voor de komende tijd. Het nieuwe verblijf voor de Oekraïners is goed, maar sober en doelmatig. Het gebouw biedt opvang voor circa 100 Oekraïners verdeeld over slaapruimtes van 2 tot 4 personen. Ook wordt het gebouw voorzien van een aantal algemene ruimtes waaronder twee keukens met voldoende ruimte om individueel eigen maaltijden te koken, inpandige douchevoorziening en ruimte voor het wassen en drogen van eigen kleding. De huidige parkeerplaats krijgt  straks de functie van parkeerplaats en buitenruimte voor de vluchtelingen. Verder zorgen we ervoor dat de opvang veilig is. In het gebouw is dagelijks woonbegeleiding en beveiliging aanwezig.

Informeren van inwoners

Inwoners van de gemeente Eersel worden geïnformeerd met onder andere een bewonersbrief, lokale media en via eersel.nl/hulp-aan-oekraïne. Ook is er een inloopavond voor omwonenden voor het stellen van vragen en voor het aanmelden van vrijwilligers. Er is een speciaal e-mailadres oekraine@eersel.nl in het leven geroepen om specifieke vragen te beantwoorden.