Van maandag 12 april tot en met vrijdag 23 april 2021 vindt vanaf vliegbasis Eindhoven de oefening 'Orange Bull' plaats. Deelnemers zijn: de Koninklijke Luchtmacht, Luchtmobiele Brigade, het Korps Commandotroepen en het Korps Mariniers.

Deze oefening is voor de vliegtuigbemanning een belangrijke voorbereiding op de Minusma-missie in Mali eind dit jaar. Tijdens de oefening wordt op een lage vlieghoogte gevlogen waarbij de vliegers tijdens de avondvluchten gebruik kunnen maken van Night Vision Goggles (nachtzichtapparatuur). Tijdens Orange Bull oefenen de militairen onder andere het droppen van parachutisten en cargo.

Laagvliegende transportvliegtuigen

Tijdens de oefening vliegen er vanaf vliegbasis Eindhoven dagelijks twee C-130 Hercules transportvliegtuigen in twee waves over Nederland, België en Duitsland. De wavetijden zijn van 14:30 uur tot 17:30 uur en van 21:00 uur tot 24:00 uur. Voor de oefening zijn een aantal gebieden gereserveerd waarbinnen de vliegtuigen oefenen en laag zullen rondcirkelen. Deze gebieden zijn: Marnewaard, Ginkelse Heide, Deelen, Regte Heide, Wamel, Vliehors (Vlieland), Weelde (België) en Bergen Hohne (Duitsland). Om naar deze gebieden te vliegen is een deel van het luchtruim aangewezen waarbinnen de vliegtuigen laag mogen vliegen. Meer informatie over de gebieden en de oefening kun je vinden op www.defensie.nl.

Ontheffing

Er is een ontheffing beperking geluidhinder verleend door de Militaire Luchtvaart Autoriteit. Tegen deze ontheffing kunnen belanghebbenden bezwaar aantekenen. Wil je meer weten, kijk dan hier.