Het seizoen van de eikenprocessierups is weer begonnen. Door het koude weer zijn we iets later dan vorig jaar, maar de eerste rupsen zijn gesignaleerd. En daarmee zijn ook meteen de eerste bomen waar plastic folie omheen zit. Het idee is dat dit plastic folie de looproute van de rups blokkeert waardoor deze niet in de boom kan klimmen. Het klinkt logisch, maar helaas heeft het weinig nut volgens het kennisplatform Eikenprocessierups. 

Kennisplatform 

Het kennisplatform eikenprocessierups is een samenwerkingsverband van experts en deskundigen op het gebied van de eikenprocessierups en is opgericht in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Het kenniscentrum geeft aan dat de eitjes van de rups meestal hoog in de eikenboom worden gelegd. Als de rupsen uitkomen zitten ze dus al in de boom. Ze hoeven dan niet meer in of uit de boom waardoor plastic rondom de boom dus geen nut heeft. Alleen in sommige gevallen maken rupsen grondnesten. Er loopt een onderzoek naar waarom ze dit doen, maar het effect van het plastic is dus laag. Bovendien kunnen de rupsen ook op en onder het plastic gaan zitten, waardoor je altijd in aanraking komt met de brandharen als je het plastic weer wilt verwijderen. Kortom: geen aanbeveling. En plastic kan ook weer tot plastic afval in de natuur leiden. In Eersel kiezen we hier daarom niet voor.  

Dit helpt wél

Dit betekent niet dat we niets kunnen doen. Naast de bestrijding met natuurlijke bestrijdingsmiddelen proberen we in Eersel de natuurlijke vijanden te stimuleren. Dat doen we door verschillende vogelnestkastjes op te hangen en bloemen en struiken te planten die bijvoorbeeld lieveheersbeestjes aantrekken. Hier kan iedereen bij helpen. Hang bijvoorbeeld zelf vogelnestkastjes op of zaai bloemen in je tuin die natuurlijke vijanden aantrekken. Zo kunnen we samen het natuurlijk evenwicht proberen te herstellen, want de rups raken we voorlopig niet meer kwijt. Kijk op het kennisplatform processierups.nu voor nog veel meer informatie over de eikenprocessierups. 

Nest melden

Wil je een nest melden, kan dat via eersel.nl/locatie-nest-eikenprocessierups-doorgeven.