Denk je erover om politiek actief te worden maar weet je nog niet precies wat de mogelijkheden zijn? Wil je weten hoe je meer invloed kunt uitoefenen op de lokale politiek? Dan is de cursus Politiek Actief iets voor jou!

Het enige dat je nodig hebt is een gezonde portie interesse in politiek en een paar uur tijd. Want: 
•    je hebt geen basiskennis nodig
•    de cursus is gratis 
•    iedereen mag meedoen

Start cursus juni 2021

De Kempengemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden organiseren deze cursus elke vier jaar samen met ProDemos, Huis voor Democratie en Rechtsstaat. Begin juni dit jaar starten er twee cursussen. Deze zijn ‘live’ en gaan alleen door als dat kan met de op dat moment geldende corona maatregelen. Heb je interesse en tijd: je kunt je inschrijven tot en met 9 mei. Lukt dat nu niet, dan kun je in 2025 weer mee doen.

In de video hieronder leggen de burgemeester, drie raadsleden en een oud-cursiste uit wat hun connectie met de politiek en deze cursus is. De tekst gaat verder onder de video.

Van debatteren tot speeddaten

De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten die duren van 19.30 tot 22.00 uur. Je leert meer over de theorie, maar je verbetert als deelnemer ook vaardigheden zoals debatteren. We wisselen theorie af met praktische opdrachten. Er komen gastdocenten die presentaties geven en uiteraard ontmoet je lokale politici en bestuurders die ervaringen uit de praktijk delen. We organiseren de cursus twee keer: de eerste cursus start op woensdag 2 juni 2021, de tweede op woensdag 9 juni 2021. Er zijn in totaal vier bijeenkomsten met elk een ander thema, en als afsluiting woon je een raadsvergadering bij in je eigen gemeente.

Programma

De cursusavonden vinden op wisselende locaties plaats (Bladel, Reusel, Bergeijk). Het programma ziet er zo uit:

  • woensdag 2 juni 2021: introductie en kennismaking, algemene staatsinrichting
  • woensdag 9 juni 2021: de gemeente
  • woensdag 16 juni 2021: de gemeenteraad
  • woensdag 23 juni 2021: debatteren
  • juli 2021: raadsvergadering bijwonen in eigen gemeente

De tweede cursus Politiek Actief heeft hetzelfde programma en is op woensdag 9, 16, 23 en 30 juni 2021, gevolgd door het bijwonen van de raadsvergadering in de eigen gemeente in juli 2021.

Aanmelden

ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat verzorgt de cursus. Kijk voor meer informatie op www.prodemos.nl. Aanmelden is gratis en kan bij Jelle van der Wiel (raadsgriffier) via griffie@bladel.nl tot uiterlijk 9 mei 2021 onder vermelding van je naam en woonplaats. Wacht niet te lang met aanmelden, want het aantal plaatsen is beperkt!

NB: De cursus vindt plaats met inachtneming van de richtlijnen rondom COVID-19. Als de richtlijnen het doorgaan van de cursus niet toestaan, verplaatsen we deze.