Met de campagne ‘Samen voor een veilige buurt’ over drugslabs en hennepkwekerijen worden inwoners en ondernemers bewust gemaakt van deze vorm van ondermijnende criminaliteit. Op welke signalen kun je letten? En hoe kun je eventuele vermoedens melden? Hierover zie advertenties en berichten voorbijkomen op de sociale media-kanalen Facebook en Snapchat. Want veilig wonen in je buurt zou voor iedereen normaal moeten zijn.

Signalen herkennen

Drugs worden niet alleen in verlaten schuurtjes in het buitengebied geproduceerd, maar ook in garageboxen of woningen midden in woonwijken. Natuurlijk doen criminelen er alles aan om hun activiteiten te camoufleren, maar toch kun je signalen herkennen. Denk bijvoorbeeld aan afgeplakte ramen, camera’s op de gevels en vreemde geuren en personen op vreemde tijdstippen.

Meldingsbereidheid verhogen

Het doel van de campagne van de acht gemeenten in basisteam de Kempen – Bergeijk, Best, Bladel, Eersel, Oirschot, Reusel – De Mierden, Veldhoven en Waalre - is de bewustwording in hun gemeente te vergroten en het aantal meldingen te verhogen om zo drugscriminelen geen kans te geven. Zij worden hierbij ondersteund door Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland.

Als je dingen ziet die niet kloppen kun je dit melden. Uit een online peiling voor deze campagne onder inwoners van de acht gemeenten blijkt dat een kwart wel eens een vermoeden heeft gehad, maar dat slechts 27,5% echt meldt! Dat zou in dit geval om 38 van de 550 inwoners gaan. De gemeenten willen de bereidheid om te melden verhogen!

Anoniem melden is echt anoniem

Melden van vermoedens kan bij de politie, maar veel mensen vinden dit spannend. Het kan ook anoniem bij Meld Misdaad Anoniem.  Meld Misdaad Anoniem ziet bijvoorbeeld geen telefoonnummers, neemt geen gesprekken op en noteert geen herleidbare gegevens. Anoniem is dus ook echt anoniem!
Melden:

Onderneem nooit zelf actie wanneer je een lab of kwekerij vindt maar maak daar melding van!