Hoi, ik ben Leon van Lieshout. Ik ben 42 jaar en kom uit Valkenswaard en werk voor de afdeling Maatschappelijke Dienstverlening van de Samenwerking Kempengemeenten. 

Wat doe je/ wat houdt je werk in?

Ik ben vanaf februari 2020 Sociaal raadslid voor de Kempengemeenten. Als Sociaal raadslid geef ik advies en informatie aan inwoners over allerlei onderwerpen op sociaaljuridisch gebied.  Ik kan inwoners ondersteuning bieden bij het bemiddelen met instanties, het schrijven van een brief, klacht, of bezwaar of helpen bij het invullen van (aanvraag)formulieren. Ook kan ik samen met de inwoner kijken of er recht bestaat op bepaalde voorzieningen en/of toeslagen en vervolgens helpen bij het indienen van een aanvraag hiervoor. Mocht er (ook) andere ondersteuning nodig zijn, zoals een advocaat, andere instantie of hulpverlener, dan zorg ik voor de juiste verwijzing of schakel ik de juiste persoon voor de desbetreffende inwoner in.   

Wie kan er contact met je opnemen? Waarvoor kunnen inwoners jou bellen?

Alle inwoners van de gemeenten Bladel, Bergeijk, Eersel en Reusel- De Mierden kunnen contact met mij opnemen. Dit kan telefonisch via het algemene nummer 0497–745544 of per e-mail via md@kempengemeenten.nl. Indien je belt,  dan zal er naar mij worden doorgeschakeld en de mails zullen naar mij worden doorgemaild. Indien het niet mogelijk is door te schakelen, dan wordt er een terugbelverzoek gemaakt. Ik zal dan zo spoedig mogelijk proberen terug te bellen. Vervolgens kan er een afspraak gemaakt worden om de vragen en/of problemen verder te bespreken en kijk ik samen met de inwoner naar welke oplossingen en/of ondersteuning het beste past. 

Inwoners kunnen mij bellen voor bij vragen of een probleem over:

 • Uitkeringen (bijvoorbeeld WW, WIA, AOW, bijstand)
 • Minimaregelingen (bijvoorbeeld de individuele inkomenstoeslag of de participatieregeling)
 • Belastingen (bijvoorbeeld aanslagen of invordering)
 • Toeslagen (huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebondenbudget, kinderopvangtoeslag
 • Inkomens- en voorzieningencheck
 • Regelingen en voorzieningen bij verandering in leefsituatie zoals scheiden of overlijden
 • Schulden (bijvoorbeeld beslaglegging)
 • Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) (bijvoorbeeld eigen bijdrage CAK)
 • Wonen
 • Regelingen en voorzieningen bij verandering in leefsituatie zoals scheiden of overlijden
 • Werk 

Wat vind je het leukste aan je werk?

Met mijn werk als Sociaal Raadslid heb ik mijn droombaan gevonden. Ik merkte tijdens mijn vorige werkzaamheden al vrij snel dat ik het heel leuk vind om mensen te helpen met hun problemen of vragen. Mijn juridische achtergrond vormt een goede basis voor het vinden van de weg in de wet- en regelgeving. De combinatie van dit komt terug in het werk als Sociaal Raadslid. Als mensen dan ook nog dankbaar zijn voor de hulp die je hebt geboden, dan is dat de kers op de taart.

Welke hulpvraag zie je tegenwoordig steeds vaker voorbij komen?

Naast de gebruikelijke hulpvragen zoals: “Waarom moet ik belasting of toeslagen terugbetalen” en “ik begrijp niets van de brieven die ik krijg”, zien we tegenwoordig heel veel vragen terugkomen van mensen die het financieel niet meer redden door onder andere de hoge energiekosten. 

Welke goede tip heb je/ wil je meegeven?

Ik zou inwoners willen aanraden om op tijd hulp te zoeken wanneer er zich problemen voordoen. We zien soms dat mensen zich pas melden wanneer het water hen aan de lippen staat. Wanneer men zich op tijd meldt, dan zijn de problemen vaak eenvoudiger en sneller op te lossen. Schroom dan ook vooral niet om de inwoner naar mij door te verwijzen of samen met de inwoner contact met mij op te nemen.