Heb je door COVID-19 veel minder inkomen gekregen en daardoor problemen met het betalen van je huur, hypotheek en andere vaste lasten? Dan kun je mogelijk een beroep doen op deze regeling.

Voor wie? 

Je komt in aanmerking voor TONK als je voldoet aan deze voorwaarden:

  • Je hebt op dit moment door de coronamaatregelen veel minder inkomen dan voor de coronacrisis. De TONK-regeling is niet alleen bedoeld voor ondernemers, maar ook voor bijvoorbeeld flexwerkers, medewerkers met een 0-urencontract of mensen in loondienst die minder uren kunnen werken of ontslagen zijn.
  • Je bent eigenaar of hoofdhuurder van een woning. 
  • Je hebt geen recht op een andere regeling (zoals een toeslag vanuit het UWV of een WW-uitkering) of je hebt ondanks deze regelingen nog steeds te weinig inkomen om de woonkosten te betalen.
  • Je ontvangt geen woonkostentoeslag of huurtoeslag. 
  • Je hebt onvoldoende vermogen om de noodzakelijke kosten te betalen. Het gaat om beschikbare geldmiddelen. Bijvoorbeeld contant geld, geld op de (spaar)rekening van jezelf en je eventuele partner en de waarde van beleggingen. We kijken alleen naar de middelen waar je direct bij kunt, niet naar bijvoorbeeld de overwaarde in een koopwoning of de waarde van een auto of caravan, of geld dat vast zit in een pensioenregeling.

Ben je ondernemer en heb je een Tozo-uitkering? Dan kan de TONK hierop een aanvulling zijn.

Hoogte van de TONK en looptijd

De TONK loopt met terugwerkende kracht in de periode 1 januari tot en met 30 juni 2021. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van de verhouding tussen je noodzakelijke woonlasten en je huidige inkomen. Afhankelijk van je situatie kun je eenmalig € 1.500 of € 3.000 ontvangen. Denk je dat je in aanmerking komt voor de TONK? Dan kun je vanaf 1 april een aanvraag indienen.

(Aan)Vragen

De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de TONK. De TONK wordt voor de Kempengemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden, uitgevoerd door de afdeling Maatschappelijke Dienstverlening te Bladel. Heb je vragen, neem dan telefonisch contact op via (0497)745544. Wil je meteen een aanvraag indienen dan kan dat hier