De politie ziet het aantal woninginbraken in onze gemeente sterk oplopen. Helaas is een inbraak nooit helemaal te voorkomen, maar je kunt veel doen om de kans te verkleinen. We delen daarom een paar preventietips.

Wat kun je doen om het inbrekers nét iets moeilijker te maken?

  • Zorg voor goedgekeurde sloten op ramen en deuren.
  • Sluit altijd alle ramen en deuren als je van huis gaat. Denk hierbij ook aan wc-raampjes, de tuindeur en de ramen en deuren van een garage.
  • Zorg voor buitenverlichting met een bewegingssensor.
  • Geef je woning een bewoonde indruk als je er niet bent. Gebruik bijvoorbeeld een tijdschakelaar en laat deze op verschillende tijden aan en uit gaan.
  • Laat geen sleutels aan de binnenzijde van sloten zitten. Een inbreker kan anders een raam inslaan en zo de deur openen.

Het belangrijkste blijft:

Bel 112 bij een verdachte situatie! Bewoners weten zelf het beste als er iets niet pluis is in hun buurt. Een vreemd figuur die bij huizen naar binnen loert bijvoorbeeld. Of activiteiten bij een huis waarvan je weet dat de bewoners op vakantie zijn. Wanneer je dan 112 belt, kan de politie wellicht een inbraak voorkomen of een inbreker op heterdaad aanhouden. Het bellen van 112 is bedoeld voor spoed. Dus niet alleen voor levensbedreigende situaties, maar zeker ook wanneer je getuige bent van een misdrijf of het voorbereiden van een inbraak of diefstal.