Regelmatig komt bij ons de opmerking binnen: “dat is leuk dat jullie nieuw bos planten, maar jullie kappen ook bos! Waarom dan?” Daar gaan we je in dit artikel antwoord op geven. Casper Bongers werkt als beleidsmedewerker Bos, Natuur en Groen bij de gemeente Eersel. Hij vertelt: “De reden dat we bos kappen is niet met winstoogmerk, zoals vaak gedacht wordt. Er zijn drie belangrijke redenen waarom we bos kappen.

De redenen

  1. De hoofdreden is de toekomst van het bos. Door oudere bomen te kappen ontstaat er meer ruimte voor jongere bomen. Op deze manier staan er bomen van alle leeftijden in ons bos. Zo garanderen we dat er in de toekomst ook een mooi bos staat. Daarnaast maken we slimme keuzes in welke boomsoorten we kappen. Door bijvoorbeeld soorten te kappen die snel dominant worden, of soorten die oorspronkelijk niet uit Nederland komen, zorgen we dat ons bos voornamelijk bestaat uit verschillende Nederlandse soorten. Een bos dat bestaat uit veel verschillende soorten van verschillende leeftijden heeft een positief effect op de lokale biodiversiteit.
  2. Ook vinden we het erg belangrijk dat onze bossen toegankelijk en veilig blijven voor iedereen. Dan kunnen mensen zonder zorgen genieten van de pracht en praal die onze bossen te bieden heeft. Daarom kappen wij bijvoorbeeld bomen die (te) ziek zijn of bomen die schade hebben opgelopen door een storm. We controleren onze bossen regelmatig om te beoordelen of er bomen staan die een risico vormen.
  3. Daarnaast ook een stukje duurzaamheid. Hout is een hernieuwbare grondstof en houdt CO2 langere tijd vast. Daarnaast worden de opbrengsten uit de houtkap helemaal gebruikt om het beheer van onze bossen en natuurgebieden te bekostigen. Zo slaan we op het gebied van duurzaamheid dus twee vliegen in een klap.”