De afgelopen periode viel er lokaal erg veel regen, vooral tussen Oirschot en Eersel. In het buitengebied ontstond tijdelijk wateroverlast zoals water op akkers, ondergelopen paden en wegen en overvolle sloten. Na vier kletsnatte maanden staan beken en sloten vol en is de grond verzadigd. Er is dan onvoldoende plek voor piekbuien.

Systeem verzadigd

Vanaf begin van het jaar tot nu is het al uitzonderlijk nat. Het systeem van beken en sloten staat vol en de grond is verzadigd van alle regenval. Laaggelegen gebied heeft daar het meest last van.
In mei viel in de eerste 10 dagen al 1,5 keer zoveel als een gemiddelde meimaand, met plaatselijke piekbuien op 10 mei. Ook is het groeizaam weer, waardoor de sloten begroeid zijn. Dat groen houdt het water vast en vermindert afvoer. De afgelopen weken heeft het waterschap op plekken daarom extra gemaaid. Verder maait de onderhoudsploeg dagelijks volgens planning. Ook onze beheerders zijn actief in het veld en houden de situatie goed in het oog. Het water is aan het zakken. Voor de komende dagen voorspelt het KNMI wisselvallig weer.  

Nat én droog

Extreem weer, droogte én natte perioden, zien we steeds vaker in Nederland. Maar wanneer en waar die perioden exact plaatsvinden, is moeilijk voorspelbaar. Het waterschap werkt dan ook gestaag aan een robuust watersysteem, dat in de toekomst beter bestand is tegen zulke extremen. Waarin we anders omgaan met water.
In de wintermaanden houden we inmiddels het water zoveel mogelijk vast. Ook afgelopen winter hebben we dat gedaan. De stuwen stonden hoog en we voerden minder af dan in het verleden. Zo bouwen we een buffer op voor de droge maanden. De grondwatervoorraad wordt op die manier aangevuld. Hogere grondwaterstanden zijn structureel nodig om verdroging tegen te gaan.  

Regen

Gemiddeld valt er in een hele meimaand 60 mm. Van 1 tot met 10 mei 2023 kwam in het gebied Vessem, Hoogeloon en Oost-/West Middelbeers al 1,5 keer de hoeveelheid van een hele maand naar beneden.

Bron Waterschap De Dommel