Jan Coolen (Energiecoach van gemeente Eersel): “Deze vraag krijgen wij als energiecoaches vaak te horen. En het antwoord hierop is vrij simpel. Ja, zonnepanelen zijn nog steeds een duurzame en aantrekkelijke investering, de prijzen zijn flink gedaald de afgelopen tijd en de salderingsregeling blijft nog even.  Maar er zijn wel een aantal dingen om rekening mee te houden. 

Het is belangrijk dat je bij de aanschaf let op de hoeveelheid stroom die je nu verbruikt en de hoeveelheid stroom die je in de toekomst verwacht te verbruiken, bijvoorbeeld door de aanschaf van een elektrische auto of warmtepomp. Waarom? Dat leggen we je in dit artikel uit.” 

Salderen

Jan Coolen: “Iedereen die al zonnepanelen op dak heeft, heeft vast wel eens gehoord van de term ‘salderen’. Ook als je er niet van gehoord hebt, leg ik je het graag uit. Salderen is iets anders dan terugleveren. Salderen betekent dat alle stroom die je opwekt in een jaar wordt afgetrokken van je verbruik. Door de salderingsregeling kun je dus elke kWh stroom die je opwekt in een jaar gebruiken, ongeacht wanneer het opgewekt is. Door deze regeling zijn zonnepanelen super interessant. 

Stel dat je zonnepanelen bijvoorbeeld 3000kWh opwekken en je eigen verbruik is 3500kWh, dan hoef je dus nog maar 500kWh zelf te betalen. 

Het probleem met de salderingsregeling is dat het een soort subsidie is, die waarschijnlijk niet voor altijd zal blijven bestaan. Daarnaast is te veel stroom opwekken slecht voor het elektriciteitsnet. Simpel gezegd: als iedereen heel veel zonnepanelen neemt, dan gaat er te veel stroom tegelijk door de kabel als de zon schijnt. 

Zonder salderingsregeling kun je in de toekomst dus alleen gebruik maken van je eigen opwek als de zon schijnt. Doordat de opwekking in de zomer veel hoger is dan in de winter, kun je een hoop van je opgewekte stroom mislopen. Het is dan ook niet aan te raden om meer stroom op te wekken dan je (in de toekomst) gebruikt.”

Terugleveren

Simon Gerits (Collega energiecoach van Jan): “Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, dan ga je terugleveren. Vroeger was dat een makkelijke manier om wat extra geld te verdienen, zo kreeg je soms wel 0,20 Euro per kWh die je opwekte. Die tijd is inmiddels wel voorbij. Er wordt nu zo veel stroom opgewekt als de zon schijnt, dat de energieleverancier (en het stroomnet) ervan overloop. De terugleververgoeding is tegenwoordig dan ook een stuk lager; 5 a 10 cent per Kwh. 

Dit klinkt nu misschien nog steeds aanlokkelijk, maar langzaamaan beginnen energieleveranciers zelfs terugleverkosten in rekening te brengen. Die terugleverkosten gelden voor de daadwerkelijk teruggeleverde kWh en niet voor de opgewekte stroom die je direct zelf gebruikt. Ook daarom is het dus belangrijk dat je goed nadenkt over de hoeveelheid zonnepanelen die je nodig denkt te hebben voor je eigen verbruik. Zo kun je in de toekomst terugleverkosten zo veel mogelijk voorkomen. 

Conclusie

Het is nog altijd een goed idee om te investeren in zonnepanelen, vooral omdat de komende tijd er nog gesaldereerd mag worden. Hierdoor raden wij iedereen die het overweegt om zonnepanelen te installeren aan om dit zo snel mogelijk te doen. De salderingsregeling zal immers waarschijnlijk ooit stoppen. En je wil daar natuurlijk nog zo lang mogelijk gebruik van maken! Met een oog op de toekomst is het inschatten van het toekomstig verbruik belangrijk en daar ook niet in door te slaan met een te grote opwekking. Dit vanwege de mogelijke terugleverkosten. 

Overweeg jij het om zonnepanelen te installeren, of wil je op een andere manier je woning verduurzamen? Wij helpen je graag kosteloos met het maken van een weloverwogen beslissing!"  

Contactformulier energiecoaches