Wie woont in de Brabantse Kempen, is een geluksvogel. Je vindt er rust en ruimte, gezellige en actieve dorpen én natuur om de hoek.

Levende Beerze leeft, bruist en werkt

De gemeenten Eersel en Oirschot, Waterschap De Dommel, Provincie, Brabants Landschap en de ZLTO sloten een overeenkomst om samen de gebiedsontwikkeling rond de Kleine Beerze aan te pakken.

Heb je vragen, neem dan contact op met de gemeente via het contactformulier.

Gebiedsontwikkeling

Over een aantal jaren ziet het landschap rondom de beek de Kleine Beerze tussen Vessem, Middelbeers en Oostelbeers er heel anders uit. Door herinrichting van de beek, het beekdal en ontwikkelingsprojecten in het gebied werken we aan een toekomstbestendig landschap, waar ook de volgende generatie goed kan wonen, werken, leven en recreëren. Het ontwerp is het resultaat van een zorgvuldige afstemming en samenwerking tussen boer, burger, overheid, waterschap en natuurorganisaties.

Aannemer Van Beers uit Hoogeloon is gestart met de herinrichting van de beek in Vessem bij de Dorpsmoestuin. Eind 2022 hopen we de werkzaamheden af te ronden.

Voor meer informatie kijk op: www.levendebeerze.nl(externe link)

Bouwapp

Wil je op de hoogte blijven van de werkzaamheden? Download dan de BouwApp en volg het project Levende Beerze. In de BouwApp plaatst aannemer Van Beers iedere week een nieuw bericht met uitleg en mooie foto’s.

Lees meer(externe link)

Jonge dame uit het moeras gered...

Tijdens de graafwerkzaamheden van de Kleine Beerze is in de buurt van Spekdonken door de aanwezige archeoloog een bijzondere vondst gedaan. Een devotiemedaille uit de bedevaartsplaats Halle / Hal bij Brussel. De medaille komt uit de 18e eeuw.

Een stukje historie

Op de ene kant van de medaille lijkt naast het Mariabeeld te staan: ONS LIE ROU - VAN HAL en op de keerzijde SALVATOR – MUNDI.

Lees meer(externe link)
 

Herstel Krommendijk een feit!

Door de aanleg van een zandweg met begeleidende laanbeplanting is het herstel van de Krommendijk afgerond.  Met dit project is weer een stukje landschap in samenhang gebracht met de gebiedsdoelen van de Levende Beerze.

Een stukje geschiedenis

De Krommendijk is een historische zandweg die over de heide vanuit de Kuilenhurk richting Spekdonken liep. De Spekdonken zijn sinds de middeleeuwen natte graslanden die door de lokale boeren werden gebruikt. De oude zandweg is tijdens de ruilverkaveling in de jaren zeventig verdwenen. Na de ruilverkaveling heeft de familie Appels er een rundveehouderij gerealiseerd. Deze rundveehouderij is ongeveer tien jaar geleden gestopt. De familie Appels heeft er toen een landgoed van gemaakt met de naam “De Landerij”. De nieuwe landgoedwoningen liggen aan de oude Krommendijk.

Lees meer(externe link)