Ontwikkelstrategie De Kempen
Ontwikkelstrategie De Kempen
Groei met behoud van identiteit
Door de schaalsprong zal er de komende jaren veel op ons afkomen. Er is grote vraag naar woningen, maar ook naar bedrijventerreinen. Die vraagstukken komen bovenop de flinke opgaven die we al hebben als het gaat om de bereikbaarheid van onze kernen, de klimaatopgaven en de transitie van de landbouw. We behouden graag onze identiteit van onze kernen, maar ook het groene karakter.
50%-scenario
Naast het Kempenbrede voorstel, is er op verzoek van onze gemeenteraad ook specifiek voor Eersel nog 50%-scenario uitgewerkt. Hierbij is gekeken naar wat het betekent voor onze gemeente als we sturen op minder groei. Wat als we maar de helft van de huizen bouwen? Wat zijn hiervan de voordelen, maar ook de nadelen? Wat doet dat met (sport)verenigingen, scholen of de drukte op de wegen? Elke keuze is van invloed. Door dit in beeld te brengen kan de gemeenteraad straks een weloverwogen keuze maken.
Op 21 januari behandelt de gemeenteraad van Eersel de Ontwikkelstrategie. In Bladel, Bergeijk en Reusel-De Mierden staat deze in december op de agenda.
Toekomstbeeld als uitgangspunt
In het concept van de ontwikkelstrategie hebben we het volgende toekomstbeeld voor de Kempen in 2040 opgenomen:
“In onze samenleving is iedereen welkom en leren we elkaar graag kennen. Onze regio wordt gekenmerkt door dorpse bebouwing met geschikte woningen voor jong en oud, voor Kempenaar én nieuwkomer. De maakindustrie en de vrijetijdssector zijn kenmerkend voor de regio en maken de Kempen economisch sterk. Alle kernen zijn goed en veilig te bereiken met een geschikt vervoermiddel voor iedereen. De natuur en het mozaïeklandschap zijn altijd dichtbij. Onze voorzieningen zorgen voor leefbaarheid en levendigheid in alle kernen. We behouden onze veilige en rustige leefomgeving waar het dorpse karakter met het actieve verenigingsleven centraal staat. Dit alles draagt bij aan de brede welvaart van de Kempen en het welzijn van alle Kempenaren.”
Impressie avonden in beeld
Toekomstdialogen
In iedere gemeente zijn Toekomstdialogen georganiseerd. In Eersel zijn er bijeenkomsten geweest in iedere kern van onze gemeente. Samen is gekeken hoe de schaalsprong kan meehelpen aan een positieve ontwikkeling van de brede welvaart in onze regio. Jullie inbreng heeft een grote stempel gedrukt op het voorstel dat nu voor ligt.
De belangrijkste punten die het meest genoemd zijn tijdens deze avonden:
- behoud van het dorpse karakter/ identiteit,
- het bevorderen van de woningbouw, met name voor de jeugd en senioren
- zorgen over de verkeersdrukte
- behoud van voorzieningen
- groei van met name woningen in relatie tot behoud/versterken van de voorzieningen
- verenigingsleven
- behoud van groen, natuur
- doorstroming in de woningen
- verbeteren openbaar vervoer
- invloed van inwoners op het proces
- zorgen om de zorg