Wat is het?

Je kind moet een geldig paspoort of identiteitskaart hebben. Ook als je kind jonger is dan 14 jaar.

Reis je met je kinderen naar het buitenland en hebben zij een andere achternaam? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. De ouders, verzorgers of personen die gezag over het kind hebben moeten je die toestemming geven. 

Wanneer een alleen reizende ouder toestemming nodig heeft

Er zijn verschillende situaties mogelijk waarin een ouder alleen met een minderjarig kind reist. Bijvoorbeeld:

Hoe werkt het?

Houd rekening met extra regels en uitgebreide controles door de Koninklijke Marechaussee aan de grenzen. De Koninklijke Marechaussee controleert ouders die alleen met een kind het Schengengebied(externe link) in of uit reizen. Dit gebeurt om internationale kinderontvoering tegen te gaan.

Wat moet ik doen?

Je kind reist met een andere volwassene

Als je kind jonger is dan 18 jaar en met een andere volwassene naar het buitenland reist, is toestemming nodig van de gezaghebbende ouder(s). Denk bijvoorbeeld aan een vakantie met een opa, oma of de ouders van een vriendje. Dit regel je met het formulier 'toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland'(externe link).

Wat heb ik nodig?

  • Je kind heeft een eigen paspoort of identiteitskaart nodig.
  • Indien nodig: het ingevulde en ondertekende toestemmingsformulier.
  • Indien nodig: een uittreksel uit het gezagsregister. 

Wat kost het?

De kosten voor een paspoort voor kinderen onder de 18 jaar zijn: € 63,40. De kosten voor een identiteitskaart voor kinderen onder de 18 jaar zijn: € 40,90 Bij een spoedaanvraag betaal je € 57,05 extra.

Heeft deze informatie je geholpen?