Wat is het?

De gemeente heft toeristenbelasting, omdat personen (vaak toeristen) gebruik maken van de voorzieningen in de gemeente. Verblijfgevers die een slaapplek aanbieden aan deze personen betalen de toeristenbelasting. Je kunt de belasting doorberekenen aan de persoon die bij je overnacht. 

Als je een slaapplek aanbiedt in jouw hotel, bed and breakfast, (recreatie)woning, jouw camping of ander onderkomen krijg je een aanslag toeristenbelasting. 

Let op: als je gasten in dezelfde gemeente wonen als waar je als verblijfgever zit, hoef je geen toeristenbelasting te betalen.

Hoe werkt het?

De gemeente stuurt je elk jaar in april een bericht met een verzoek tot aangifte toeristenbelasting over het voorgaande jaar. Om het formulier aangifte toeristenbelasting in te vullen heb je als inwoner DigiD nodig en als organisatie eHerkenning. Als je deze nog niet hebt, kun je deze aanvragen via www.digid.nl of www.eherkenning.nl. Als organisatie heb je voor dit formulier eHerkenning niveau 3 nodig.

Als je de aangifte correct en volledig hebt ingediend, krijg je van de gemeente een aanslag die is gebaseerd op deze aangifte. Als je het niet eens bent met de aanslag kun je binnen zes weken na de dagtekening van het aanslagbiljet een bezwaarschrift indienen. Je kunt dit bezwaarschrift sturen naar:


Gemeente Eersel 
t.a.v. de heffingsambtenaar
Postbus 12 
5520 AA Eersel

Formulier aangifte toeristenbelasting

Wat kost het?

Wij berekenen de belasting over de vergoeding die je hebt ontvangen voor de overnachtingen. Het tarief:

  • Voor een hotel, motel of bed and breakfast 2,5%
  • Voor overige accommodaties 6,5%

Heeft deze informatie je geholpen?