Wat is het?

Bij je 1e kind kun je de achternaam zelf kiezen. Je kunt je kind je eigen achternaam geven of die van je partner. Vanaf 1 januari 2024 is het ook mogelijk om je kind de achternamen van jullie allebei te geven. Alle volgende kinderen van jou en je partner samen krijgen dan automatisch dezelfde achternaam als je 1e kind.

Voor de geboorte of bij de geboorteaangifte leg je de achternaam vast bij de gemeente.

Hoe werkt het?

Als je geen achternaam kiest of die niet op tijd bij de gemeente vastlegt, bepaalt de wet welke achternaam je kind krijgt. Welke naam dat is, hangt af van je persoonlijke situatie. Bekijk hieronder welke situatie voor u geldt.

Man en vrouw, getrouwd of geregistreerd partnerschap

Je kind krijgt automatisch de achternaam van de vader. Als je wilt dat je kind de achternaam van de moeder krijgt, moet je dat voor of tijdens de geboorteaangifte samen laten vastleggen bij de gemeente.

Twee vrouwen, getrouwd of geregistreerd partnerschap

  • Als de moeder zwanger is van een onbekende donor, krijgt je kind automatisch de achternaam van de duomoeder. Dit kan alleen als de duomoeder automatisch juridische ouder wordt bij de geboorte. Daarvoor is een ouderschapsverklaring nodig. Als je wilt dat je kind de achternaam van de geboortemoeder krijgt, moet je dit samen laten vastleggen bij de gemeente.
  • Als de moeder zwanger is van een bekende donor en de duomoeder je kind erkent, krijgt je kind automatisch de achternaam van de geboortemoeder. Als je wilt dat je kind de achternaam van de duomoeder krijgt, moet je dit samen laten vastleggen bij de gemeente.

Ouders die niet getrouwd zijn en geen geregistreerde partners

Je kind krijgt automatisch de achternaam van de moeder. Als je wilt dat je kind de achternaam van de vader of van de duomoeder krijgt, moet de vader of de duomoeder je kind erkennen. Bij de erkenning kies je dan samen de achternaam.

Gezin van twee mannen

Op het moment van de geboorte van een kind, is er altijd een moeder. Het moederschap kan alleen eindigen door adoptie. Bij adoptie kun je de achternaam van je 1e kind kiezen. Dit gebeurt bij de rechter. Volgende kinderen van jou en je partner samen krijgen dezelfde achternaam.

Wat moet ik doen?

Jij en je partner gaan samen naar de gemeente om de achternaam van je kind vast te laten leggen.

Let op! Vaak kan de moeder niet aanwezig zijn bij de geboorteaangifte. Je kunt daarom het beste al vóór de geboorte samen naar de gemeente gaan.

Wat heb ik nodig?

  • geldig identiteitsbewijs van jezelf
  • geldig identiteitsbewijs van je partner

Overgangsregeling

Ouders wiens oudste kind op of na 1 januari 2016 is geboren, kunnen gebruik maken van een overgangsregeling tot 1 januari 2025. Hierdoor hebben ze vanaf 1 januari 2024 de mogelijkheid om alsnog een gecombineerde achternaam te kiezen voor al hun kinderen. De ouders beslissen samen over de namen en de volgorde, en de gekozen naam is van toepassing op alle kinderen van dezelfde ouders.

Wil je gebruik maken van de overgangsregeling? Vul dan het formulier hieronder in. Vervolgens nemen wij contact met je op om een afspraak in te plannen. 

Overgangsregeling achternaam kind kiezen

Kosten

Je regelt de naamskeuze bij de gemeente. Dit kost € 75 voor het eerste kind en € 50 voor elk volgend kind.

Hoelang duurt het?

De gemeente legt de achternaam van je kind direct vast.

Heeft deze informatie je geholpen?