Beekherstel Kleine Beerze verbindt natuur, landbouw en inwoners
Waar de Kleine Beerze jarenlang rechtgetrokken door het landschap stroomde, kronkelt de beek nu weer als vanouds. Dankzij een samenwerking van Brabants Landschap, waterschap De Dommel, de gemeenten Eersel en Oirschot, de provincie Noord-Brabant en ZLTO is het beekherstel werkelijkheid geworden.
Door het meanderen houdt de beek het water beter vast, waardoor verdroging wordt tegengegaan. Hierdoor blijft het water langer in het gebied en komt de natuur tot leven. Planten, dieren en insecten zijn snel teruggekeerd. Het laat zien hoe veerkrachtig de natuur is.
De beek weer bij het dorp
Doel is het verbeteren van waterkwaliteit, natuur en landschap, maar ook het versterken van de leefomgeving voor inwoners. Vessem is opnieuw verbonden met het beekdal. Er zijn wandelpaden, een voedselbos, moestuin, speelplekken en een strandje. Je loopt vanuit het dorp via de struinpaden naar het water. De Kleine Beerze hoort bij het dorp. Mensen wandelen, kinderen spelen en vrijwilligers werken samen in de moestuin.
Meerwaarde voor iedereen
Langs de beek ontstaan kansen voor landbouw, natuur en recreatie. Toch vraagt dit om goede samenwerking, zeker met boeren. Boeren krijgen mogelijkheden om hun grondgebruik aan te passen, bijvoorbeeld door kruidenrijk grasland of natuurvriendelijke landbouw. Het project laat zien hoe samenwerken aan water, natuur en gemeenschap kansen biedt voor mens én omgeving. Naast natuurherstel levert het project ook kansen op voor ondernemers, zoals de boerderij De Spekdonken. Wandelaars en bezoekers genieten van het landschap én van een hapje en drankje.

Lees het hele verhaal
Benieuwd naar het uitgebreide achtergrondverhaal over het beekherstel en hoe Vessem een dorp aan de beek werd? Lees dan de blog van journalist Mark Hendriks op deze pagina.
Van krom naar recht en weer naar krom, Brabants beekherstel doet het landschap goed