Boom kappen
Wat is het?
Als je een of meer bomen wil kappen, verplanten of flink snoeien, dan heb je soms een omgevingsvergunning nodig van de gemeente.
De gemeente Eersel maakt verschil tussen bomen binnen en buiten de bebouwde kom, monumentale en beschermwaardige bomen.
Hoe werkt het?
- Je kunt alleen een omgevingsvergunning aanvragen, als je de eigenaar bent van de grond waarop de boom staat.
- De gemeente kan bepalen dat je de boom alleen mag kappen, als je een of meerdere nieuwe bomen plant die in geld net zoveel waarde vertegenwoordigen als de gekapte boom. De gemeente bepaalt dan ook binnen welke termijn je dit moet doen.
Vergunning verleend of geweigerd
De gemeente bepaalt of je een vergunning krijgt voor de kap of snoei van een boom. We kijken per geval naar de voor- en nadelen van het kappen of snoeien van de boom / bomen. Daarbij houden we rekening met verschillende factoren, zoals:
- het behoud van natuur
- cultuurgeschiedenis
- het landschap
- stads- of dorpsbeeld
- veiligheid
Deze factoren wegen we telkens weer tegen elkaar af. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een boom heel belangrijk is voor het dorpsbeeld, maar dat we toch een kapvergunning verlenen omdat de boom dreigt om te waaien.
Je krijgt dus een vergunning voor kappen of snoeien als de voordelen van het kappen / snoeien groter zijn dan de nadelen.
Binnen de bebouwde kom
Binnen de bebouwde kom is een kapvergunning nodig voor bomen die op de bomenlijst en / of op de kaarten met beschermwaardige bomen staan. Alle andere bomen zijn kapvergunningsvrij. De gemeente Eersel heeft een bomenlijst per kern en kaarten met beschermwaardige bomen. Deze lijst en kaarten vind je op deze pagina. Ook moet je nagaan wat de bestemming is volgens het (tijdelijke) omgevingsplan.
Buiten de bebouwde kom
Buiten de bebouwde kom is een kapvergunning nodig als je een solitaire boom of een groepje bomen wil rooien in een tuin of op een erf bij een woning of gebouw, met een omtrek groter dan 95 centimeter, gemeten op een hoogte van 1,30 meter en / of voor bomen die staan op de kaarten met beschermwaardige bomen. Ook moet je nagaan wat de bestemming is volgens het (tijdelijke) omgevingsplan.
Omgevingsplan en Omgevingswet
De regels van een omgevingsvergunning kunnen voortvloeien uit de Algemene Plaatselijke Verordening Eersel, Bomenbeleidsplan 2023-2033, de Omgevingswet of het omgevingsplan. In het laatste geval wordt niet gesproken van een kapvergunning maar van een aanlegvergunning of een vrijstelling van de gebruiksvoorschriften. Het kan zijn dat hier extra voorwaarden van toepassing zijn. In dat geval krijg je daar altijd bericht over van de gemeente.
Voor het kappen van bomen die onder de Omgevingswet vallen moet je een kapmelding bij de provincie doen. Dit zijn bijvoorbeeld bomen in het buitengebied. Meer informatie vind je bij de provincie Noord-Brabant.
Let op
Voordat met de velling (het kappen) wordt gestart, moeten bomen gecontroleerd worden op de aanwezigheid van dieren (zoogdieren en vogels). Indien blijkt dat in de te vellen houtopstand nesten zitten die in gebruik zijn en / of vaste rust- en verblijfplaatsen van bijvoorbeeld vleermuizen of eekhoorns zijn, is mogelijk een ontheffing op grond van de Omgevingswet nodig. Meer informatie hierover kun je vinden op provincie Noord-Brabant. Je bent zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan de Omgevingswet, ook voor werkzaamheden waarvoor geen omgevingsvergunning of kapmelding is vereist. Daarnaast adviseren wij je, gelet op het broedseizoen en het bepaalde in de Omgevingswet, geen bomen te rooien in de periode van 15 maart tot en met 15 juli.
Wat moet ik doen?
- Overleg altijd eerst met omwonenden of zij bezwaar hebben tegen het kappen van de boom.
- Via het Omgevingsloket check je of je een vergunning nodig hebt.
- Als blijkt dat je een vergunning nodig hebt, kun je die direct aanvragen met je DigiD (particulieren) of eHerkenning (bedrijven).
- Geef in je aanvraag aan:
- om welke boomsoort het gaat;
- waar de boom staat (situatietekening);
- foto van de boom;
- de stamomtrek in centimeters, gemeten op 1.30 meter vanaf het maaiveld;
- of het om een of meerdere bomen gaat;
- hoe je het kappen aan wil pakken;
- waarom je de boom wil kappen.
- of je gaat herplanten
- Als de boom ziek is, voeg je een verklaring van een boomdeskundige toe.
Je kunt een aanvraag digitaal indienen. Digitaal indienen doe je via het Omgevingsloket.
Hoe lang duurt het?
- Binnen 8 weken ontvang je bericht of je de vergunning krijgt.
- De gemeente kan deze termijn eenmalig met 6 weken verlengen.
Bezwaar maken
Als je het niet eens bent met de beslissing van de gemeente, kun je binnen 6 weken bezwaar maken.
Wat kost het?
Een omgevingsvergunning voor het kappen van een boom kost € 101,65.
Contact
Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Wij zijn op werkdagen tussen 8.30 uur en 12.30 uur ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088-4970939.
Vergunningen en meldingen worden behandeld door team Vergunningen van de Kempengemeenten. Dit team is gevestigd in het gemeentehuis van Eersel.