Wat is het?

Als je een omgevingsvergunning hebt aangevraagd voor een bouw of verbouwing, kan de gemeente je aanvraag voorleggen aan de welstandscommissie. Deze commissie bekijkt:

  • hoe het gebouw er na de bouw of verbouwing uit komt te zien; 
  • welke materialen er gebruikt worden;
  • of je bouwplan past in de bestaande omgeving of bij andere bouwplannen in de omgeving; 
  • of je bouwplan voldoende kwaliteit heeft.

De eisen die de gemeente aan een bouw of verbouwing stelt, kun je bekijken in de welstandsnota van de gemeente.

In Eersel is de Ruimtelijke kwaliteitscommissie aangewezen als welstandscommissie. De ruimtelijke kwaliteitscommissie adviseert over welstand, monumenten en andere ruimtelijke vraagstukken.

Welstandsnota gemeente Eersel(externe link)

Wat moet ik doen?

Je vraagt een omgevingsvergunning aan. Zodra je de beslissing op je aanvraag krijgt, weet je of je bouwplan voldoet aan de welstandseisen. Wil je van tevoren weten of je bouwplan voldoet aan de eisen van welstand? Vraag dan een vooroverleg aan. Je kunt hiervoor het formulier Wabo overleg gebruiken. Je hebt als inwoner DigiD(externe link) en als organisatie eHerkenning(externe link) nodig.

Wabo overleg

Wat moet ik meenemen?

  • Tekeningen van de gewenste bouw of verbouwing.
  • Details over hoe het gebouw eruit komt te zien.
  • Kleurenfoto's van hoe het gebouw en de aangrenzende bouwwerken er nu uitzien.
  • Gegevens over de bouwmaterialen en kleuren die u wilt gebruiken.

Hoe lang duurt het?

Wij streven er na een vooroverleg omgevingsvergunning binnen 20 werkdagen af te handelen.

Wat kost het?

Een vooroverleg omgevingsvergunning is gratis in onze gemeente. Voor een officiële aanvraag omgevingsvergunning worden wel legeskosten in rekening gebracht. De tarieven vindt u in de legesverordening.

Afspraak

Wil je meer informatie of een afspraak maken? Neem dan op werkdagen tussen 09.00 en 12.00 uur telefonisch contact met ons op via (0497)531300 of maak een afspraak via het contactformulier.

Vergunningen en meldingen worden behandeld door VTH de Kempen. Dit is een afdeling van de Gemeenschappelijke Regeling Samenwerking Kempengemeenten en is gevestigd in het gemeentehuis van Eersel.

Ruimtelijke kwaliteitscommissie

De Ruimtelijke kwaliteitscommissie adviseert in opdracht van het college van burgemeester en wethouders over welstand, monumenten en andere ruimtelijke vraagstukken. De Ruimtelijke kwaliteitscommissie is aangewezen als welstandscommissie zoals bedoeld in de Woningwet en de Bouwverordening(externe link). Ook is deze commissie aangewezen als monumentencommissie als bedoeld in de Erfgoedverordening(externe link) en de Verordening op de monumentencommissie(externe link). Daarnaast is deze commissie aangewezen als deskundigencommissie zoals bedoeld in bestemmingsplannen.

De vergaderingen van de Ruimtelijke kwaliteitscommissie vinden iedere woensdag plaats in het gemeentehuis van Eersel.

Wil je informatie over de plannen die aan de orde komen? Neem contact op met afdeling VTH de Kempen via het algemene telefoonnummer (0497)531300.

Heeft deze informatie je geholpen?