Wat is het?

Voor een bromfiets, snorfiets of brommobiel hebt u een rijbewijs nodig met categorie AM. U vraagt uw bromfietsrijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente.

Spoedaanvraag

Als u snel uw bromfietsrijbewijs nodig hebt, doet u een spoedaanvraag. Als u het rijbewijs voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag ophalen. Dit kost wel extra geld.

Voor het aanvragen/verlengen van een rijbewijs dient u een afspraak te maken. 

Wat moet ik doen?

U kunt vanaf 15,5 jaar theorie-examen doen voor het bromfietsrijbewijs. Vanaf 16 jaar mag u rijlessen volgen en praktijkexamen doen.

Geen rijlessen en rijexamen nodig

Als u een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A) hebt, krijgt u het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs.

Bromfietsrijbewijs kwijt of gestolen

Bent u uw rijbewijs kwijt of is het gestolen? Geef dit zo snel mogelijk door om misbruik te voorkomen. Het melden van een vermissing is gratis. Let op: na het melden wordt het rijbewijs direct ongeldig gemaakt. Weet u niet zeker of een rijbewijs vermist is? Zoek dan eerst goed of u het nog kunt vinden. 

  • U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.
  • U kunt direct een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Bij deze aanvraag ondertekent u een verklaring van vermissing. De vermissing kan ook online worden doorgegeven op de site van de RDW.
  • Bent u uw rijbewijs verloren in het buitenland? Doe dan aangifte bij de politie ter plaatse.

Wat moet ik meenemen?

  • Een goedgelijkende pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden op het moment van aanvraag. Deze pasfoto voldoet aan de pasfoto-eisen.
  • Geld of een bankpas. U betaalt direct bij de aanvraag.
  • Bij het aanvragen van uw eerste bromfietsrijbewijs: een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart.
  • Bij het verlengen van uw bromfietsrijbewijs: het bromfietsrijbewijs dat u al hebt. Als dit niet meer geldig is, neem dan ook een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart mee.

Bromfietsrijbewijs afhalen

U haalt uw bromfietsrijbewijs persoonlijk op bij de gemeente. Een afspraak maken is niet nodig. Neem wel uw oude bromfietsrijbewijs mee als u dit hebt.

Hoe lang duurt het?

  • U kunt uw rijbewijs na ongeveer een week afhalen bij de gemeente.
  • Als u een spoedaanvraag voor 14.00 uur hebt gedaan, kunt u uw rijbewijs de volgende werkdag al ophalen.

Wat kost het?

De kosten voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het afgeven of vernieuwen van een bromfietsrijbewijs zijn € 41,60. Bij een spoedaanvraag betaalt u € 34,10 extra.

Meer informatie

Zware overtredingen op de bromfiets tellen ook mee voor het beginnersrijbewijs. Meer informatie hierover vindt u op de CBR-website.

Als u om medische redenen bent afgekeurd voor rijbewijs A of B, blijft de categorie AM van het bromfietsrijbewijs wel geldig op uw rijbewijs.

Heeft deze informatie je geholpen?