Wat is het?

Voor een bromfiets, snorfiets of brommobiel heb je een rijbewijs nodig met categorie AM. Je vraagt je bromfietsrijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente.

Spoedaanvraag

Als je snel je bromfietsrijbewijs nodig hebt, doe je een spoedaanvraag. Als je het rijbewijs voor 14.00 uur aanvraagt, kun je het de volgende werkdag ophalen. Dit kost wel extra geld.

Voor het aanvragen/verlengen van een rijbewijs dien je een afspraak te maken. 

Afspraak maken

Wat moet ik doen?

Je kunt vanaf 15,5 jaar theorie-examen doen voor het bromfietsrijbewijs. Vanaf 16 jaar mag je rijlessen volgen en praktijkexamen doen.

Geen rijlessen en rijexamen nodig

Als je een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A) hebt, krijg je het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op je rijbewijs.

Bromfietsrijbewijs kwijt of gestolen

Ben je je rijbewijs kwijt of is het gestolen? Geef dit zo snel mogelijk door om misbruik te voorkomen. Het melden van een vermissing is gratis. Let op: na het melden wordt het rijbewijs direct ongeldig gemaakt. Weet je niet zeker of een rijbewijs vermist is? Zoek dan eerst goed of je het nog kunt vinden. 

  • Je hoeft geen aangifte te doen bij de politie.
  • Je kunt direct een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Bij deze aanvraag onderteken je een verklaring van vermissing. De vermissing kan ook online worden doorgegeven op de site van de RDW.
  • Bent je je rijbewijs verloren in het buitenland? Doe dan aangifte bij de politie ter plaatse.

Wat moet ik meenemen?

  • Een goedgelijkende pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden op het moment van aanvraag. Deze pasfoto voldoet aan de pasfoto-eisen.
  • Geld of een bankpas. Je betaalt direct bij de aanvraag.
  • Bij het aanvragen van je eerste bromfietsrijbewijs: een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart.
  • Bij het verlengen van je bromfietsrijbewijs: het bromfietsrijbewijs dat je al hebt. Als dit niet meer geldig is, neem dan ook een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart mee.

Bromfietsrijbewijs afhalen

Je haalt je bromfietsrijbewijs persoonlijk op bij de gemeente. Een afspraak maken is niet nodig. Neem wel je oude bromfietsrijbewijs mee als je dit hebt.

Hoe lang duurt het?

  • Je kunt je rijbewijs na ongeveer een week afhalen bij de gemeente.
  • Als je een spoedaanvraag voor 14.00 uur hebt gedaan, kun je je rijbewijs de volgende werkdag al ophalen.

Wat kost het?

De kosten voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het afgeven of vernieuwen van een bromfietsrijbewijs zijn € 51,10. Bij een spoedaanvraag betaal je € 39,65 extra.

Meer informatie

Zware overtredingen op de bromfiets tellen ook mee voor het beginnersrijbewijs. Meer informatie hierover vind je op de CBR-website.

Als je om medische redenen bent afgekeurd voor rijbewijs A of B, blijft de categorie AM van het bromfietsrijbewijs wel geldig op je rijbewijs.

Heeft deze informatie je geholpen?