Politiek saai? Niet na het volgen van deze cursus!

Denk je erover om politiek actief te worden maar weet je nog niet precies wat de mogelijkheden zijn? Wil je weten hoe je meer invloed kunt uitoefenen op de lokale politiek? Dan is de cursus Politiek Actief iets voor jou!

Het enige dat je nodig hebt is een gezonde portie interesse in politiek en een paar uur tijd. Want:

  • je hebt geen basiskennis nodig
  • de cursus is gratis
  • iedereen mag meedoen

Aanmelden

ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat verzorgt de cursus. Kijk voor meer informatie op www.prodemos.nl(externe link). Aanmelden is gratis en kan bij Hanneke van Dongen-Hermans (raadsgriffier) via het formulier hieronder tot uiterlijk 15 april. Wacht niet te lang met aanmelden, want het aantal plaatsen is beperkt!

Aanmelden cursus Politiek Actief

Start cursus juni 2024

De Kempengemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden organiseren deze cursus elke vier jaar samen met ProDemos, Huis voor Democratie en Rechtsstaat. Begin juni dit jaar start de cursus. Heb je interesse en tijd: je kunt je inschrijven tot uiterlijk 15 april.

In de video hieronder leggen de burgemeester, drie raadsleden en een oud-cursiste uit wat hun connectie met de politiek en deze cursus is. 

Van debatteren tot speeddaten

De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten die duren van 19.30 tot 22.00 uur. Je leert meer over de theorie en je verbetert als deelnemer ook vaardigheden zoals debatteren. We wisselen theorie af met praktische opdrachten. Er komen gastdocenten die presentaties geven en uiteraard ontmoet je lokale politici en bestuurders die ervaringen uit de praktijk delen.  

Bij veel belangstelling organiseren we de cursus twee keer: de eerste cursus start op woensdag 5 juni 2024. Bij voldoende aanmeldingen start de tweede cursus een week eerder op woensdag 29 mei 2024. Er zijn in totaal vier bijeenkomsten met elk een ander thema, en als afsluiting woon je een raadsvergadering bij in je eigen gemeente.

Programma

De cursusavonden vinden op wisselende locaties plaats. Het programma voor de eerste cursus ziet er zo uit:

  • woensdag 5 juni 2024: introductie en kennismaking, algemene staatsinrichting (locatie Reusel)
  • woensdag 12 juni 2024: de gemeente (locatie Eersel)
  • woensdag 19 juni 2024: de gemeenteraad (locatie Bladel)
  • woensdag 26 juni 2024: debatteren (locatie Bergeijk)
  • juli 2024: raadsvergadering bijwonen (in de eigen gemeente)

De tweede cursus Politiek Actief heeft hetzelfde programma en wordt georganiseerd op woensdag 29 mei, 5, 12 en 19 juni 2024, gevolgd door het bijwonen van de raadsvergadering in de eigen gemeente in juli 2024. Daarbij zal ook een cursusavond in Oirschot gepland worden.