Wil je energie besparen?

Dan is het verduurzamen van je woning een hele goede stap. Zo bespaar je namelijk direct op je portemonnee én op het klimaat. Je houdt meer warmte binnen en hoeft daardoor minder energie te verbruiken. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kan doen. Weet je niet waar je moet beginnen? Maak dan eens een afspraak met onze energiecoach.

Verbeter je huis: hoe begin je?

Je wilt graag starten met het verduurzamen van je huis, maar hebt nog geen idee waar je moet beginnen. Op verbeterjehuis.nl(externe link) lees je waar je kunt beginnen en wat handige momenten zijn om een stap te maken.

Inzicht in je huidige energieverbruik

Besparen en verduurzamen begint met inzicht krijgen in hoeveel energie je op dit moment verbruikt. Op Verbeterjehuis.nl(externe link) kan je checken wat je nog kan verbeteren aan je huis als het gaat om energiezuinigheid. Geef antwoord op de vragen en krijg een overzicht van zaken die je kan aanpassen om minder energie te verbruiken. Dit kan gaan om kleine én grote aanpassingen.

Energie besparen in je huurwoning

Je kunt als huurder energie besparen door bijvoorbeeld je verwarming lager te zetten. Of door op een lagere temperatuur je kleren te wassen. Maar je kunt ook samen met jouw verhuurder bespreken welke energiebesparende maatregelen er voor jouw woning haalbaar zijn. Op Rijksoverheid.nl(externe link) word je op weg geholpen.

Subsidies

Je kunt zowel bij de overheid als bij de gemeente Eersel subsidie aanvragen voor energiebesparende maatregelen. Een overzicht van de mogelijke subsidies vind je op onze pagina subsidies energiebesparing.
 

Isoleren en besparen

Met energiebesparende maatregelen zoals isolatie, dubbel glas en zonnepanelen verlaag je je energierekening enorm en maak je het vaak ook nog eens een stuk aangenamer in huis. Op milieucentraal.nl en hier.nu vind je alles over isoleren en kun je een isolatie-zelfscan voor je huis doen. 

Ventileren

Schone lucht in huis is noodzakelijk voor je gezondheid. Daarvoor is ventilatie nodig: aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht en vocht. Veel mensen maken naden en kieren dicht om tocht en warmteverlies tegen te gaan. Dat is op zich slim, maar dan moet je wel zorgen dat er genoeg verse lucht binnenkomt via roosters en klepraampjes. Anders wordt de lucht in huis snel ongezond. Alles over het goed ventileren van je huis vind je op milieucentraal.nl(externe link).
 

Doe de warmtepomp check

Check of jouw huis al geschikt is voor een warmtepomp en welke dan het beste past: een hybride of volledig elektrische. Ontdek ook wat het kost en hoeveel je ermee bespaart. Doe de check(externe link).
 

Zonneboiler of zonnepanelen?

Voor het milieu én je portemonnee zijn zonnepanelen meestal de beste keuze: je bespaart het meest op je CO2-uitstoot én op je energierekening. Toch zijn er situaties waarin een zonneboiler net zo’n goede of zelfs een betere keuze is. Bijvoorbeeld als je al veel zonnepanelen hebt. Of als je maar weinig ruimte op je dak hebt. Lees meer over een zonneboiler of zonnepanelen op milieucentraal.nl(externe link).

Veilig en gezond stoken

We willen inwoners die graag een haard- of kampvuurtje stoken er van bewust maken dat houtstook invloed heeft op onze luchtkwaliteit. Het Rijk, provincies en meer dan honderd gemeenten hebben hiervoor het Schone Lucht Akkoord ondertekend. Voor de gezondheid van de stoker, de omwonenden en voor het klimaat. We geven we je graag  tips om op een slimme, gezonde en (brand)veilige manier te stoken. Lees meer op de pagina vuur stoken.

Advies over aanpassingen in huis

Als je aanpassingen aan je huis wilt doen om energie te besparen, kan je voor persoonlijk advies terecht bij onze Energiecoaches Jan & Simon. Ook bij het Energieloket van KempenEnergie kun je op zaterdag van 10.00 - 12.00 uur terecht voor gratis advies. KempenEnergie verzorgt ook regelmatig diverse interessante online energieworkshops. Kijk op de website van KempenEnergie(externe link) voor het aanbod en de mogelijkheden.

Monument verbouwen en / of verduurzamen

Meer informatie via de pagina Monument verbouwen en / of verduurzamen.

Energiecoaches helpen je besparen

Wil jij je huis verduurzamen, energiesubsidie aanvragen of je kantoor naar energielabel C brengen? Onze energiecoaches in gemeente Eersel staan voor je klaar! Vul het formulier in voor een afspraak of adviesgesprek.

Contactformulier energiecoach