Wil je energie besparen?

Dan is het verduurzamen van je woning een hele goede stap. Zo bespaar je namelijk direct op je portemonnee én op het klimaat. Je houdt meer warmte binnen en hoeft daardoor minder energie te verbruiken. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kan doen.

Doe-het-zelf tips 

Vaak denken mensen bij het verduurzamen van hun woning snel aan grote aanpassingen zoals isolatie en zonnepanelen. Maar wist je dat je met eenvoudige acties en klussen al een hoop kunt besparen? Heel veel kleine verbeteringen kunnen goed zijn voor 30% besparing ten opzichte van de beginsituatie. 

Inzicht in je huidige energieverbruik

Het begint met inzicht krijgen in hoeveel energie je op dit moment verbruikt.

Op verbeterjehuis.nl(externe link) kan je checken wat je nog kan verbeteren aan je huis als het gaat om energiezuinigheid. Geef antwoord op de vragen en krijg een overzicht van zaken die je kan aanpassen om minder energie te verbruiken. Dit kan gaan om kleine én grote aanpassingen.

Zoek spleten en kieren op

In oude huizen is het vaak het geval dat je warmte verliest via spleten en kieren. Deze kleine openingen kunnen zitten bij je buitendeuren, vensters, kozijnen, dak en vloer. Dicht deze met bijvoorbeeld tochtstrips, kit en een brievenbusborstel. Kijk voor meer tips op Energiewerkplaats Brabant(externe link).

Heb je nog enkelglas en zoek je een goedkope oplossing? Plak raamfolie op het raam. Door het op het kozijn te plakken creëer je een stilstaande luchtlaag tussen het glas en de folie. Dit zorgt voor isolatie.

Vergeet niet te ventileren

Als alle spleten en kieren dichtzitten is het heel belangrijk om goed te blijven ventileren. Dag en nacht is de aanvoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht nodig. Zo voorkom je dat de lucht in je huis vervuild raakt. Vervuilde lucht heeft namelijk een slecht invloed op je gezondheid en kan zorgen voor schimmels in het huis. Kijk voor meer informatie over ventileren op milieucentraal.nl.(externe link)

Verwarm zuinig

Wat je in je gedrag kan veranderen om energie te besparen: zuinig verwarmen. Hierbij moet er niks veranderen aan hoe comfortabel het is in huis. Je kan wel rekening houden met de volgende zaken:

  • Zet de verwarming lager als er niemand thuis is of als iedereen in bed ligt. 16 graden is een goede temperatuur om hierbij aan te houden
  • Draai de verwarming uit in kamers waar je niet bent en houd de binnendeuren dicht of plaats deurdrangers op de binnendeuren
  • Zet de verwarming één graden lager dan je gewend bent
  • Zet je bank niet voor de verwarming en plaats geen voorwerpen op de radiatoren  om de warmteafgifte niet te blokkeren
  • Gebruik je gordijnen slim. Houd in het voorjaar de gordijnen open, zodat de zon je kamer kan opwarmen. Sluit in de avond de gordijnen op tijd om de kou buiten te houden

Advies over aanpassingen in huis

Als je grotere aanpassingen aan je huis wil doen om energie te besparen, kan je voor persoonlijk advies terecht bij het Energieloket KempenEnergie. Geopend op zaterdag van 10.00 - 12.00 uur en op donderdag van 19.00 - 20.00 uur. Of kijk alvast op de website van KempenEnergie(externe link) welke maatregelen er zijn om jouw huis energiezuiniger te maken en welke Kempische bedrijven je kunnen helpen bij het uitvoeren van de maatregelen.