Wie

Stichting Regionale Opvang Zwerfdieren Eindhoven (St. ROZE) verzorgt de opvang van zwerfdieren en in het wild levende dieren. De stichting beschikt over eigen dierenambulances en werkt vanuit een nieuw duurzaam opvangcentrum aan de Kanaaldijk Noord in Eindhoven.

Dier in nood?

Is er een dier in nood? Bel dan (040)7470100. Dit nummer is altijd bereikbaar, maar bel buiten kantooruren alleen als het echt nodig is. Blijf bij het dier tot de dierenambulance is gearriveerd. Gaat het om een wild dier, zoals een vogel of een egel? Hou het dier dan niet vast, maar doe het bijvoorbeeld in een doosje. Dat zorgt bij wilde dieren voor minder stress.

Huisdier kwijt?

Wanneer een dier binnenkomt bij St. ROZE checken de medewerkers eerst of ze de eigenaar kunnen vinden (bijvoorbeeld via het aflezen van een chip). Lukt dat niet dan plaatsen zij het dier op de eigen website www.rozeindhoven.nl(externe link), op www.amivedi.nl(externe link) en op social media om het dier weer zo snel mogelijk te kunnen herenigen met de eigenaar. Dieren ter adoptie worden vermeld op onze website/social media kanalen en de site www.dierenasiels.com(externe link). Voor adoptie kan een afspraak ter kennismaking worden gemaakt.

Verwilderde zwerfkatten

In gemeente Eersel hebben we ook te maken met zwerfkatten.  Er zijn twee verschillende soorten zwerfkatten te onderscheiden: de tamme en de verwilderde zwerfkat. Tamme zwerfkatten zijn katten die zijn weggelopen en verdwaald, ze laten sociaal gedrag zien naar mensen toe. Verwilderde katten worden buiten geboren, hebben geen eigenaar, zijn schuw en vermijden direct contact. Voor verwilderde zwerfkatten heeft Stichting ROZE een speciaal team dat zich inzet om hulp te bieden bij de verwilderde zwerfkatten. Lees hieronder meer over hoe jij kunt helpen de problemen rondom deze katten te verminderen.

Wat is TNR?

Om zwerfkattenpopulaties in toom te houden en te reduceren, werkt Stichting ROZE volgens de TNR-methode. TNR betekent Trap Neuter Return. In het Nederlands betekent dit vangen, neutraliseren (castreren/steriliseren) en terugbrengen. De katten worden gevangen in speciale vangkooien. Ze worden naar de opvang gebracht waar de dierenarts de katten castreert/steriliseert, ontvlooit, ontwormt en chipt. Na de behandeling herstellen de katten een paar dagen voor ze weer worden losgelaten op de plek waar ze gevangen zijn. Van iedere kat wordt het puntje van een van de oren verwijderd (eartip). Hiermee kan iedereen van een afstand zien dat het om een “geholpen” zwerfkat gaat. Jonge kittens en katten die gevangen zijn, maar sociaal gedrag vertonen, worden niet teruggezet. Soms blijkt er toch een eigenaar te zijn, zo niet, dan worden voor deze dieren nieuwe eigenaren gezocht door de Stichting.

Melding maken van verwilderde zwerfkatten

Voor meer informatie of voor het maken van een melding verwilderde katten; rozeindhoven.nl/melding-zwerfkatten(externe link).

Meer informatie

Voor meer informatie over de Stichting, het ophalen van vermiste dieren, het afstand doen van dieren, het adopteren van asieldieren en voor werkzaamheden als vrijwilliger, kun je binnen kantooruren contact opnemen via (040)7470147

Contact

Bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur via (040)7470147 en info@rozeindhoven.nl.

Locatie

Kanaaldijk Noord 127a Eindhoven.

Heeft deze informatie je geholpen?