Wat is het?

Tijdelijk in het buitenland?

Als je wel ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente, maar je bent in het buitenland als er in Nederland verkiezingen zijn, kun je toch stemmen. Denk bijvoorbeeld aan vakantie of als je voor je studie of werk in het buitenland bent.

Stemmen als je in het buitenland woont

Als je in het buitenland woont en niet meer staat ingeschreven bij een Nederlandse gemeente, Bonaire, Sint Eustatius of Saba, kun je alleen stemmen bij verkiezingen voor raadgevende referenda, de Tweede Kamer en het Europees Parlement.

Wat moet je doen?

Je kunt een volmacht aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. De persoon die voor je stemt kan jouw stem alleen maar tegelijkertijd met zijn of haar eigen stem uitbrengen.

Digitaal volmacht aanvragen

Je kunt tot uiterlijk 12 maart, 17.00 uur digitaal een volmacht aanvragen. Dat kan met een DigiD.

  • Als je die nog niet hebt, kun je deze aanvragen op www.digid.nl.
  • Je kunt degene die je wil machtigen in laten loggen met DigiD of het formulier onder het kopje 'schriftelijke volmacht' uploaden in het digitale proces.

Let op! Als je digitaal een volmacht aanvraagt wordt je oude stempas direct ongeldig verklaard. Je kunt dan niet meer zelf stemmen.

Schriftelijke volmacht

Je kunt tot uiterlijk 12 maart, 17.00 uur schriftelijk een volmacht aanvragen. 

  • Je vult onderstaand formulier in en verstuurt dit naar de gemeente.
  • Stuur je stempas mee met de aanvraag;
  • Stuur een kopie van je legitimatie mee met de aanvraag;

De gemeente maakt een volmachtbewijs en verstuurt dat naar degene die je hebt gemachtigd.

Let op! Als je schriftelijk een volmacht aanvraagt wordt je oude stempas direct ongeldig verklaard. Je kunt dan niet meer zelf stemmen.

Per brief 

Je kunt ook per brief stemmen vanaf je tijdelijke buitenlandse adres. Daarvoor heb je een briefstembewijs nodig, dat je kunt aanvragen op de website van gemeente Den Haag.

Stemmen als je in het buitenland woont 

De gemeente Den Haag regelt de verkiezingen voor alle kiezers buiten Nederland. Ga voor meer informatie naar de pagina Kiezers buiten Nederland op hun website. 

Je registreert jezelf eenmalig bij de gemeente Den Haag.
De documenten waarmee je kunt stemmen, krijg je bij iedere verkiezing van raadgevende referenda, de Tweede Kamer en het Europees Parlement automatisch per post. Opnieuw registreren is daarom niet nodig. Als je geregistreerd bent als kiezer in het buitenland en je verhuist naar een ander adres in het buitenland, dan kun je dit doorgeven aan de gemeente Den Haag. Op die manier blijft je adres actueel.

Heeft deze informatie je geholpen?