Veel gestelde vragen opvanglocatie Eersel

Het voormalige Wintermans kantoor van Scandinavian Tobacco Group (STG) aan de Nieuwstraat in Eersel is ingericht als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Er zijn twee centrale keukens gerealiseerd en er is een ruimte om te douchen gemaakt. Verder is er een recreatieruimte ingericht en is er een plek met wasmachines.  Op het buitenterrein is er ruimte om te parkeren en buitenruimte ingericht. 

Op dit moment vangen we hier ongeveer 90 Oekraïense vluchtelingen op.  De vluchtelingen kunnen hier in elk geval tot begin maart 2025 verblijven. Er is daarna eventueel nog een uitloop mogelijkheid tot maart 2026. Daarna gaat BPD Bouwontwikkeling hier een nieuwe woonwijk realiseren voor Eersel. Het gaat dus om tijdelijke opvang.

Hoe lang blijft deze opvanglocatie?

De gemeente een nieuwe huurovereenkomst heeft gesloten met BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling. Hierdoor kunnen we langer gebruik blijven maken van deze opvanglocatie. De huurovereenkomst loopt tot februari 2026. 

Volgens Europese afspraken hebben Oekraïense vluchtelingen een aparte vluchtelingenstatus. Hiermee hebben ze het recht om vooralsnog tot 4 maart 2025 in ons land te verblijven. Deze afspraken zijn natuurlijk leidend voor ons. We gaan er dus voorlopig vanuit dat we deze groep vluchtelingen tot 4 maart 2025 in Eersel kunnen opvangen. Het is fijn om te weten dat we deze locatie in elk geval nog een jaar langer kunnen gebruiken. Zo hoeven we de vluchtelingen niet onnodig te verhuizen. 

Na deze periode wordt het pand gesloopt en gaat projectontwikkelaar op deze locatie een nieuwe woonwijk ontwikkelen. 

Wat gebeurt er met de vluchtelingen als de oorlog nog voort duurt en opvanglocatie niet langer beschikbaar is?

Het is niet te voorzien hoe lang de oorlog nog voortduurt. Volgens Europese afspraken hebben Oekraïense vluchtelingen een aparte vluchtelingenstatus. Hiermee hebben ze het recht om vooralsnog tot 4 maart 2025 in ons land te verblijven. Deze afspraken zijn natuurlijk leidend voor ons. Het is fijn dat we deze opvanglocatie in elk geval tot en met februari 2026 kunnen gebruiken. Zo hoeven we niet onnodig te ‘slepen’ mensen die toch al ontheemd zijn. 

Kunnen hier ook andere asielzoekers worden opgevangen?

Op dit moment worden hier alleen Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Mocht de oorlog met Rusland eerder eindigen, dan gaan we opnieuw in overleg over de bestemming van het pand. Dit is echter niet de verwachting. Mogelijke wijzigingen in het gebruik van het pand worden altijd tijdig met omwonenden gecommuniceerd.

Wat moet ik doen als ik overlast ondervind?

Afhandeling van klachten omtrent overlast gaat niet anders dan normaal (overlast buren bijvoorbeeld). Zoek eerst contact met de aanwezigen in het pand zelf. Er is dagelijks begeleiding in het pand aanwezig. Je kunt contact opnemen om de overlast te bespreken.  Je kunt voor vragen en zorgen ook altijd contact opnemen met de gemeente via oekraine@eersel.nl

Staat jouw vraag er niet tussen?

Heb je een andere vraag of maak je je zorgen? Neem dan contact op via oekraine@eersel.nl of neem telefonisch contact met ons op via 0497 531 300.