Veel gestelde vragen opvanglocatie Vessem

Het voormalige 'Welten'gebouw is opnieuw beschikbaar gesteld voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.  De gemeente heeft besloten om hier gebruik van te maken na de noodoproep van het Rijk om als gemeente snel extra opvangplekken te realiseren voor vluchtelingen uit Oekraïne.

De opvanglocatie in Vessem was al ingericht als opvanglocatie waardoor we snel konden schakelen. Zo kunnen we snel de helpende hand reiken aan mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. De opvanglocatie is voorlopig beschikbaar tot eind oktober 2024.  Ondertussen praten we verder met de projectontwikkelaar om ervoor te zorgen dat het plan om op deze locatie appartementen te realiseren op de achtergrond wel verder gaat.  

Hoeveel mensen komen er in het ‘oude Weltengebouw’ wonen?

Er is ruimte in deze locatie voor maximaal 70 vluchtelingen. 

Worden er weer moeders met kinderen opgevangen?

Oekraïense vluchtelingen die naar Nederland vluchten, melden zich altijd eerst bij onze Veiligheidsregio. De Veiligheidsregio plaatst deze vluchtelingen vervolgens in de verschillende beschikbare opvanglocaties. Het gaat om een gemixte samenstelling van gezinnen, mannen, vrouwen en kinderen. Alle vluchtelingen hebben in elk geval een officiële Oekraïense vluchtelingenstatus van het IND waarmee ze in ons land mogen verblijven. 

Hoe lang blijven de vluchtelingen?

De huidige eigenaar heeft het pand beschikbaar gesteld tot eind oktober 2024.  Het gaat dus ook nu weer om tijdelijke opvang. Het is niet te voorzien hoe lang de oorlog nog voortduurt. We gaan op tijd op zoek naar een passende oplossing als er na deze periode nog steeds behoefte is aan opvang.  

Komen er ook andere asielzoekers in de opvanglocatie?

In de opvanglocatie in Vessem worden alleen vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen.  

Ik ervaar overlast, wat moet ik doen?

Het afhandelen van klachten gaat niet anders dan normaal (overlast buren bijvoorbeeld). Eerst zoek je contact met de aanwezigen in het pand zelf. Als je vragen hebt of als je je zorgen maakt, kun je contact opnemen met de gemeente via: oekraine@eersel.nl

Staat jouw vraag er niet tussen?

Heb je een andere vraag of maak je je ergens zorgen over? Neem dan contact op via oekraine@eersel.nl. We proberen je dan snel mogelijk verder te helpen.