Wat is het?

  • Als je iets bent verloren of hebt gevonden, kun je dit melden bij de gemeente. Je hoeft geen aangifte te doen bij de politie.
  • Let op: Je moet wél aangifte doen bij de politie als je denkt dat het om diefstal gaat.

Wat moet ik doen?

  • Je doet aangifte van het verloren of gevonden voorwerp bij de gemeente Je kunt dit persoonlijk doen of het online formulier invullen.
  • Na de aangifte kun je ervoor kiezen om het gevonden voorwerp zelf één jaar te bewaren mits de waarde minder dan 450,00 euro is. Je krijgt dan een oproep van de gemeente als de eigenaar zich heeft gemeld.

Je voorwerp is gevonden

  • Als de gemeente je verloren voorwerp denkt te hebben gevonden, krijg je een oproep.

Aangifte bij diefstal

Ga altijd naar de politie om aangifte te doen van een gestolen voorwerp. Je kunt dat persoonlijk doen op het politiebureau, maar vaak ook online.

Formulier gevonden of verloren voorwerpen  Ik heb een fiets gevonden

Eigenaar worden van een gevonden voorwerp

Bij de aangifte kun je aangeven dat je de eigenaar wilt worden van het gevonden voorwerp. Als de eigenaar het voorwerp niet binnen een jaar ophaalt, ben je de eigenaar van het voorwerp.

Als je het voorwerp in bewaring hebt gegeven aan de gemeente, kun je alleen eigenaar worden als het voorwerp meer dan € 450,00 waard is. Als de eigenaar het voorwerp niet binnen een jaar ophaalt, moet je je na dat jaar binnen een maand melden bij de gemeente.

Is het voorwerp minder dan € 450,00 waard en je wilt eigenaar worden dan moet je het voorwerp thuis bewaren en kwaliteit waarborgen.

Heeft deze informatie je geholpen?