Wat is het?

Als je vrijwilligerswerk doet, mantelzorger bent of een maatschappelijke stage loopt, ben je niet altijd goed verzekerd. Daarom heeft de gemeente Eersel een vrijwilligersverzekering afgesloten. Dit is de VNG Vrijwilligersverzekering (Pluspolis) van Centraal Beheer Achmea.

Op de website van Centraal Beheer Achmea kun je de dekking van de verzekering nalezen.

Behoor je tot één van drie genoemde categorieën? Dan ben je automatisch verzekerd bij deze verzekering. Dit betekent dat je verzekerd bent tegen de meest voorkomende schades, zoals ongevallen, persoonlijke eigendommen en rechtsbijstand. Mantelzorgers zijn niet verzekerd voor verkeersaansprakelijkheid voor rechtspersonen. Mantelzorgers zijn vaak familieleden en andere dierbaren, geen rechtspersonen dus.

De Vrijwilligersverzekering is een aanvullende verzekering op jouw eigen verzekering. Misschien is de schade met een andere verzekering verzekerd en kun je de schade daar terugvragen. Dan gaat die verzekering voor de VNG Vrijwilligersverzekering. Dat heet ‘secundaire dekking’. Het maakt daarbij niet uit wanneer die andere verzekering geregeld is. Dit geldt voor alle verzekeringen, behalve voor de ongevallenverzekering.

Wie zijn niet verzekerd

De vrijwillige brandweer en vrijwillige politie zijn niet verzekerd. Voor deze groepen gelden speciale regelingen. Ook Verenigingen van eigenaren (VvE’s) zijn niet verzekerd. Een VvE zet zich in voor eigenaren van bijvoorbeeld een appartementencomplex. Hier gaat het om een privébelang en geen maatschappelijk belang.

Wat moet ik doen?

Behoor je tot één van de verzekerde categorieën vrijwilligers, mantelzorgers of maatschappelijke stagiaires? Dan hoef je dit niet van te voren door te geven aan de gemeente. Je bent al automatisch verzekerd via onze verzekering. Of je nu af en toe vrijwilligerswerk doet of regelmatig.

Op deze pagina vind je het schadeformulier (pdf). Na het invullen geef je het af bij de gemeente of stuurt het naar de gemeente toe.

De gemeente werkt samen met Steunpunt Vrijwilligerswerk Eerselvoorelkaar. Het Steunpunt zorgt ervoor dat het schadeformulier bij de verzekeringsmaatschappij terecht komt. De verzekeraar neemt vervolgens contact met je op.

Met vragen over de vrijwilligersverzekering kun je ook terecht via www.eerselvoorelkaar.nl

Heeft deze informatie je geholpen?