Wat is het

Ben je op zoek naar een huurwoning? Schrijf je dan in op wooniezie.nl. In onze regio bieden de woningcorporaties alle sociale huurwoningen gezamenlijk aan via deze website. Ook WSZ, de woningcoöperatie die in Eersel actief is. Hier vind je dus het complete aanbod van beschikbare huurwoningen in de regio bij elkaar. Zo heb je meer keuze. Dit maakt het zoeken een stuk eenvoudiger. Zodra je je hebt ingeschreven kun je een zoekopdracht instellen, maar ook reageren op woningen die vrij komen. Inschrijven als woningzoekende is gratis. Dit kan vanaf dat je 18 wordt. 

Urgentie

Het kan gebeuren dat je door persoonlijke omstandigheden op zeer korte termijn een andere woning nodig hebt. Hiervoor kun je niet terecht bij gemeente Eersel. De gemeente Eersel biedt geen voorrang- en / of urgentieverklaring woningzoekende aan.

Om wel in aanmerking te komen voor een urgentieverklaring, kun je bij Woningstichting de Zaligheden (WSZ) terecht. In bepaalde gevallen is het mogelijk met voorrang een woning te huren. Er moet dan sprake zijn van een aantoonbare noodsituatie. Alleen dan kun je bij WSZ een urgentie aanvragen.

Goed verhuurschap & Betaalbare huur

Sommige verhuurders of huisbazen nemen het niet altijd zo nauw met de rechten van de huurder. Ze onderhouden bijvoorbeeld de woningen slecht of vragen te hoge huren. Soms worden huurders onder druk gezet. Daardoor kunnen ongewenste situaties ontstaan waarbij huurders zich niet veilig voelen in hun woning. 

Huurcommissie

Huur of verhuur jij een woning of kamer en wil je weten of je niet te veel huur betaald? Of ben je het niet eens over de huurverhoging, woningonderhoud of servicekosten? De Huurcommissie is er voor huurders en verhuurders. Via de huurcommissie kun je een huurprijscheck doen. Daarmee bereken je de maximale kale huur van je woning, kamer, woonwagen of standplaats. Blijkt uit de Huurprijscheck dat je huur hoger is dan de maximale kale huurprijs? Vraag je verhuurder dan schriftelijk om de huur te verlagen. Reageert je verhuurder niet? Of wil je verhuurder de huur niet verlagen? Dan kun je de Huurcommissie inschakelen. Via de website ismijnhuurteduur.nl kun je meer informatie vinden.

Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag

De gemeente heeft een Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag in het leven geroepen. Hier kunnen huurders klachten over ongewenst gedrag van hun huisbaas melden. De gemeente ondersteunt en informeert huurders. In overleg met de huurder spreekt zij de verhuurder of huisbaas aan als dat nodig is, zij maakt een lijst op van verhuurders die zich niet aan de gewenste afspraken houden. 

Eerst zelf in gesprek

Wil je iets melden? Of heb je problemen met je verhuurder of huisbaas? Dan neem je zelf de eerste stap en ga je met de verhuurder in gesprek. Natuurlijk begrijpen wij dat dit moeilijk of lastig kan zijn. Kom je er samen niet uit? Ga dan eerst naar de Huurcommissie. Heb je hulp nodig bij een volgend gesprek? Dan mag je dit doorgeven bij het Meldpunt. In sommige gevallen kan de gemeente handhavend optreden tegen je verhuurder.

Formulier ongewenst verhuurschap melden